решаваща, реформи

Държавните и правителствени ръководители на Европейския съюз ще проведат спешна онлайн среща на върха днес, за да обсъдят мерки за борба с пандемията от коронавирус, чиято скорост на разпространение чупи нови рекорди в страните от общността всеки ден. Лидерите ще се съсредоточат върху въпроси като бързите тестове, проследяване на заразени и ваксинациите, каза представител на Съвета на ЕС пред репортери в Брюксел преди ден.

„Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел иска лидерите да споделят и обменят опит. Специално внимание ще бъде обърнато на тестването и проследяването, както и на ваксините“, уточняват от съюза.

Очаква се лидерите да повдигнат и въпроса за работата по взаимно признаване на тестове. По-специално, по отношение на получаването на бързи резултати от тестове и в контекста на пътуванията в рамките на ЕС.

На срещата ще бъде обсъден и „общ подход към ваксините“.

„Това включва потенциална работа по критерии за разпространение на ваксини между държавите-членки, общ списък с приоритетни групи за получаване на ваксини и предотвратяване на проблемни моменти в логистиката“, отбелязват от Съвета на ЕС.

Накрая държавните и правителствени ръководители ще разгледат и „варианти за предоставяне на взаимопомощ между страните членки на Европейския съюз“.

По-рано Европейската комисия  публикува набор от предложения за допълнителни мерки за борба с пандемията, които ще лежат в основата на дискусията от лидерите на ЕС.

По-специално ЕК прикани страните от ЕС да засилят обмена на информация относно борбата срещу пандемията, за да предприемат координирани санитарни мерки и да споделят нови подходи, които се използват в различни страни за борба с болестта.

Предлага се „единна система за регистрация на пътници“ в общността

Като част от проследяването на контакти, ЕК предложи да се създаде единна ЕС „система за регистрация на пътници“, която трябва да се използва за всички видове трансграничен транспорт, включително задължителното попълване на въпросник при преминаване на границата с частни превозни средства.

ЕК отбеляза още, че в 27 страни от общността вече има 19 мобилни приложения за проследяване на контакти на лица с COVID-19.

ЕК също така предложи да се създаде единна стратегия за тестване, която да използва общи алгоритми и да гарантира взаимно признаване на тестове, направени в различни държави от ЕС.

За да ускори процеса на тестване, Европейската комисия отпусна 100 милиона евро за закупуване на бързи тестове за антитела срещу коронавирус, които ще бъдат разпределени между страните от ЕС.

ЕК вече е провела преговори за поръчка на ваксини с 6 водещи компании

По отношение на ваксинацията ЕК вече е провела преговори за предварителна поръчка на ваксини с 6 водещи западни компании и вече са подписани договори с три от тях. ЕК не обмисля закупуването на руската ваксина, като твърди, че се съмнява в нейната безопасност. В същото време източници в Брюксел признават, че ЕС просто не може да си позволи да даде на Русия този пазарен сегмент и поръчки на стойност милиарди евро.

ЕК очаква, че поне една от шест западни компании ще може да представи ефективна ваксина до края на 2020 г. и че промишлените доставки ще започнат на ниво от поне 20 милиона годишно до април.

Според ръководителя на ЕК Урсула фон дер Лайен ваксините срещу първото поколение коронавирус ще осигурят в най-добрия случай 70 процента вероятност от имунитет, може би по-малко и този показател вече ще се счита за ефективен от ЕС.

В тази връзка ЕК прикани всички страни от общността да разработят национални планове за ваксинация на населението, като вземат предвид както логистиката на доставката и разпространението на ваксината, така и последователността на ваксинацията на различни групи от населението, като вземе предвид социалното значение на тяхната професия (лекари и правителства на първо място) и принадлежност към рисковите групи (възрастни хора първо).

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук