Манфред Вебер, Франс Тимерманс
на снимката: Манфред Вебер, Франс Тимерманс

Европейските лидери в Брюксел не успяха да се разберат за топ постовете в Европейския съюз, а преговорите бяха отложени за вторник.

Основният спор е около поста за председател на ЕК. Лидерите се надяваха да се разберат още в неделя, но не успяха.

Дипломати казаха, че Доналд Туск – председателят на ЕС, е предложил Франс Тимерманс да наследи Юнкер на поста, а българката Кристалина Георгиева – да поеме поста председател на ЕС.

Късно в неделя срещата беше прекратена, за да може Туск да проведе двустранни разговори, докато се стигне до компромис. Разговорите продължиха до сутринта в понеделник, но в 11 часа местно време бяха преустановени.

Кристалина Георгиева е икономист и бивш еврокомисар. През 2017г. тя стана главен изпълнителен директор на Световната банка.

Тимерманс, който досега беше заместник на Юнкер, е изправен пред твърдата опозиция на източноевропейските държави и дясноцентристките лидери на най-голямата политическа група в ЕС – ЕНП.

В предложеният компромисен пакет, кандидатът на ЕНП – Манфред Вебер трябва да оглави Европейският парламент.

Пакетът предвижда още отговарящият за външната политика на ЕС да е Маргрете Вестагер или белгийският премиер Шарл Мишел.

Наследникът на Юнкер, който управлява Комисията, ще отговаря за предлагането на нови закони на ЕС, за прилагане на правилата на блока и за търговските отношения.

Всички топ позиции в ЕС трябва да бъдат заети от нови хора, след европейските избори от май.

Срещата вчера беше насрочена, след като на 20 юни лидерите на ЕС не успяха да постигнат съгласие за кандидатурите за председател на ЕК, на ЕС, върховен представител за външната политика (на мястото на Федерика Могерини); председателят на Европейския парламент и председателят на Европейската централна банка.

ПОЛИТИЧЕСКОТО СЪРЕВНОВАНИЕ

При изборът на нови лица за топ позициите трябва да се вземе предвид резултатът от изборите и да се постигне приемлив баланс по отношение на големите и малките държави. ЕНП получи най-много гласове на изборите през май, но няма мнозинство в парламента.

ЕП иска лидерите на държавите членки на ЕС да се придържат към принципа на водещия кандидат, според който кандидатите на партиите с най-добър резултат на изборите, да получават най-високите постове.

Но френският президент Еманюел Макрон не подкрепя шпитцен кандидатът на ЕНП Манфред Вебер и едва ли не блокира тази процедура.

Изборите през май също така бяха успешни за либералите, в чийто съюз е и Макрон, и за зелените. Така че, отдавна установените дясноцентристки и лявоцентристки блокове вече не могат да доминират в ЕС. Националистите също постигнаха добър резултат.

Тимерманс също не е приемлив вариант за някои държави като Полша, Унгария и Румъния, заради политиката му спрямо тях, относно върховенството на закона.

Според Унгария мястото на Тимерманс изобщо не е по високите етажи на европейските институции.

Най-важните назначения на ЕС – особено за председател на Комисията – изострят не само националните съперничества, но и тези между Европейския съвет и Европейския парламент, който е единствената европейска институция, в която гражданите могат пряко да избират своите представители.

Макрон подчерта необходимостта от номиниране на двама мъже и две жени за четирите ключови длъжности. Петата позиция – председател на ЕП – според Макрон, трябва да е в ръцете на евродепутатите.

КАК СЕ РЕШАВАТ ПОСТОВЕТЕ И КАКВИ СА ТЕХНИТЕ ФУНКЦИИ

Договорите на ЕС казват, че правителствените лидери (участващи в Европейският съвет) трябва да номинират председател на Комисията, след което евродепутатите да подкрепят този кандидат.

Изборът се прави с квалифицирано мнозинство:

  • Ако 72% от депутатите подкрепят кандидатът (21 от 28-те държави членки)
  • Или ако, държавите, издигнали този кандидат, представляват 65% от европейското население

Напрежението за избор на ключови фигури в ЕС продължава, защото новият ЕП се събира за първи път на 2 юли. На сесията на 15 или 18 юли евродепутатите трябва да гласуват за новите кандидати. Новият председател на Комисията ще встъпи в длъжност на 1 ноември.

Председателят на ЕС трябва да бъде избран от европейките лидери също с квалифицирано мнозинство и трябва да поеме поста на 1 декември. Той или тя оглавява срещите на държавните и правителствени лидери, докато Комисията се занимава с „фините детайли”

Върховният представител за външната политика отговаря за справянето с основните предизвикателства като ядрената програма на Иран, Косово и интервенциите на ЕС в Африка.

Фаворитът да стане президент на ЕЦБ, поемайки поста от Марио Драги, е Йенс Вайдман, ръководител на германската Бундесбанк. ЕЦБ трябваше да успокои пазарите по време на кризата в еврозоната и да управлява сериозните дългови проблеми на Гърция. Банката има огромно влияние.

Председателят на Европейския парламент води дебатите между депутатите и техните гласувания на повечето европейски закони.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!