Програма, при която в рамките на три години ежегодно да бъдат увеличавани заплатите на работниците в градския транспорт с по десет процента, ще бъде подписана между Столичната община и синдикатите. Това обяви кметът Йорданка Фандъкова след среща между нея, синдикати и директорите на четирите дружества в столичния градски транспорт.

Фандъкова лично стана гарант Програмата да се изпълнява, и обеща да я даде за гласуване на Столичния общински съвет на предстоящото заседание.

Ако общинските съветници я приемат, тя ще започне да се изпълнява от 2020 г., като увеличението на възнагражденията ще засяга всички служители в четирите общински транспортни дружества. Градоначалникът припомни, че само през тази година заплатите на служителите в сектора са увеличени с 20%, и каза, че в автотранспорта вече се наблюдава положителна тенденция за назначаване на нови водачи.

Директорът на Столичния автотранспорт Слав Монов поясни, че от началото на 2019 г. брутната заплата на водачите нараства постепенно и през април и май тя е около 2300 лв.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че по време на разговорите с кмета и директорите на транспортните дружества е била постигната и договорка до края на следващата година в авто и електротранспорта да бъде преустановено полагането на извънреден труд извън законоустановения.

Синдикатите и кметът не успяха да постигнат съгласие единствено по отношение на нощния градски транспорт, който според синдикалните лидери е нерентабилен и води до извънреден труд над регламентирания в Кодекса на труда. Те предложиха той да се поеме от частен изпълнител.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!