Бойко Борисов
На снимката: министър-председателят Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов е отказал поста върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността на ЕС за страната ни, тъй като в този случай България губи поста еврокомисар.

Името на бившия еврокомисар по бюджета Кристалина Георгиева се завъртя като едно от спряганите за високия пост на заседанието на лидерите на ЕС снощи и тази сутрин. Премиерът Бойко Борисов обаче опроверга тази информация:

„Няма как да стане, те не могат да се разберат, виждате, в най-големия формат, как да се направи“.

Отначало премиерът Борисов заяви, че стои твърдо зад Мандфред Вебер като кандидат на ЕНП за председател на Европейската комисия. По-късно след среща с кандидата на социалистите Франс Тимерманс снощи в българското постоянно представителство показа, че може да премисли позицията си и днес определи като работеща следната формула:

„Вебер – на парламента, Тимерманс – на Комисията и то тук е спорът. Между останалите, които не приемат това и искат да ги обърнат или да сложат други хора. Но това, което към момента е договорено и би събрало мнозинство, е тази формула“.

Борисов обаче каза, че предпочита да подкрепи българин за ролята на еврокомисар в новата Европейска комисия, отбелязвайки: „Какво е по-важно за нас – комисар с реален портфейл, или висш европейски преговарящ?“.

Лидерите на ЕС трябва да се съберат отново утре, за да решат спора.

Повече информация може да прочетете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!