Дори кучетата не могат да живеят така. Това е главното послание в репортаж на Би Би Си, посветен на ефектите на световната пандемия от коронавирус върху маргинализираните общности.

Пандемията опустоши много от техните общности, като допълнително ги откъсна от обществото, показва репортажът от Сливен.

В материала ромите се оплакват, че са изоставени от държавата, живеят мизерно и не им е осигурен достъп до пътища, канализация, електричество и вода. Нямат достъп и до работа. Някои от тях акцентират, че това се случва въпреки факта, че редовно плащат сметките си.

Засегната е и темата за онлайн обучението. Показано е семейство, което няма финансова възможност за компютър и това е причината децата да бездействат по цял ден, докато родителите са заети с прехраната.

В репортажа се припомня се времето, когато районът беше под карантина заради коронавируса, а жителите му са изолирани в нехигиенични условия и без работа. Ромските общности са едни от най-маргинализираните в Европа. Над 10 млн. души живеят до голяма степен в бедност, често в пренаселени райони, допълва БиБиСи.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!