патриоти обединени
на снимката: Съпредседателите в коалицията "Обединени патриоти" Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров

Коалицията „Обединени патриоти“ прекрати съществуването си. Процесите за това бяха започнали отдавна, но днес дойде заключителният етап. ВМРО обявиха в парламента, че ще се явяват самостоятелно на парламентарните избори.

Решението на ВМРО

е мотивирано от желанието на структурите на партията и постигнатите резултати, които ВМРО направи на евроизборите и местните избори. Това коментира секретарят на партията Юлиан Ангелов.

Той припомни, че партията има двама депутати в Брюксел и практически е удвоила броя общински съветници в страната, както и кметовете.

Според ВМРО те имат сили да прескочат 4-процентовата бариера

Коалиционните им партньори

от НФСБ вече са уведомени за решението, увериха от партията, а разговори по темата са провели двамата лидери Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. От ВМРО отправиха и благодарност към партията на Симеонов за съвместната работа през 43 и 44 Народно събрание и общите инициативи.

Няма лоши отношения. Няма напрежение или идеологически различия.

„Истината е, че ВМРО се развива. Ние имаме визия за развитие на патриотичното движение, която трябва да продължим сами“, обясни Искрен Веселинов за разпадането на коалиция „Обединени патриоти“.

Той допълни, че идеята на партията е да се превърне във сериозна гражданска платформа. Чрез която мнението си да изразяват неправителствени организации, лидери на обществено мнение, и хора, които „бранят изконните християнски и национални ценности“.

До момента от НФСБ отказат коментар по решението на ВМРО за самостоятелно явяване на изборите.

По-рано през деня лидерът на „Атака“ Волен Сдеров заяви пред БНТ, че от ВМРО и НФСБ сами са си затворили страницата за възможна коалиция с тях. Най-вече защото първоначано замислените промени не са се случили.

Сред съратниците му надделявало мнението да отидат сами на изборите. Сидеров допълни, че си оставя една вратичка за разговори с граждански формации.

Преди два дни Върховният административен съд (ВАС)

отмени решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което партия „Атака“ беше изключена от състава на коалицията „Обединени патриоти“.

Според решението, ако двете партии от коалицията – ВМРО и НФСБ, искат да ползват името на обединението, ще трябва или да получат съгласието на Волен Сидеров. Съществува и вариант да търсят друго име, с която да се явят на предстоящите парламентарни избори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!