Снимка: mashviral.com

За нашествие от пустинни скакалци в Уганда съобщава ТАСС. Те са преминали североизточната граница на страната и са нахлули в селскостопанските райони.

„Скакалците са проникнали в Уганда на 9 февруари. Сега се намират в района на Амудат“, каза Мартин Овор, който отговаря за борбата с бедствия в правителството на страната.

Последната голяма инвазия на скакалци в Уганда се случи преди 70 години.

След като получи първите съобщения за масово проникване на скакалци, ръководителят на правителството на Уганда Рухакан Ругунда свика спешно заседание, на което беше одобрен план за контрол над насекомите. Веднага бяха разположени пунктове за наблюдение на скакалците. Днес авиацията започна полети за обработка с пестициди на полетата, през които насекомите преминават.

Правителството е отпуснало сума от 15 милиарда шилинга (4,5 милиона долара) за борба със скакалците. По-специално, помощта ще се предоставя на засегнатите стопанства. Започнаха консултации с Кения, откъдето тези насекоми в момента навлизат в Уганда.

Настоящото огнище на скакалци се е зародило в Йемен, където от началото на миналата година са създадени естествени условия за бързо размножаване на пустинни или африкански скакалци. От Арабския полуостров скакалците са влезли в Етиопия и Еритрея. След това те са поразили Западна и Източна Сомалия. Правителството на страната обяви на 2 февруари извънредно положение във връзка с нахлуването на скакалците. От юга на Сомалия скакалците са се разпространили в Кения и сега са отлетели към Уганда.

Организацията за прехрана и земеделие на Организацията на обединените нации (ФАО) предупреди, че настоящото безпрецедентно за последните 25 години нашествие на скакалци в страните от Африканския рог и Източна Африка, заплашва с огромни загуби за реколтата и глад.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук