Владислав Горанов
на снимката: министърът на финансите Владислав Горанов

Годишно половин милиард лева приходи за бюджета се укриват през касови плащания и Интернет. Така нивото на сивата икономика в България става двойно по-високо спрямо западноевропейските държави, заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на среща в Министерски съвет с браншове, засегнати от промените в наредбата на НАП.

Финансовият министър припомни, че по промените в наредба Н-18 се работи от 2018 година. Горанов е готов,ако трябва да води разговори с отделните браншове всяка седмица по спорните теми, стига да стигнат до успешен финал.

„Ако има желание за поддържане на определени нива на сива икономика, и има неразбиране по философията на Наредбата за касовите апарати, то трябва да започнем изцяло наново с нея“ – тези думи министърът на финансите Владислав Горанов се обърна към противници на новата Наредба за касовите апарати на извънредна среща в Министерския съвет – Иска ми се днес да очертаем принципите на рамката, но ако не намерим разбиране, трябва да започнем отначало. Ако всички целим по-справедлива икономическа среда, ще ни е по-лесно да продължим. Голяма част от въпросите, които се чуват в публичната среда, се дължат на неразбиране. Има и частна съпротива срещу Наредбата, като някои имат притеснения и я използват като смокинов лист за грешния модел за правене на бизнес, затова и протестират.“

Това е поредната среща в голям формат по спорните текстове. Последната се проведе в края на януари в Министерството на финансите. Тогава страните се договориха за 6-месечен гратисен период. След продължили над 2 часа разговори хотелиерският и ресторантьорският бизнес обявиха, че са доволни и отлагат планираните протести. Въпреки обещанието още на другия ден някои от тях излязоха пред парламента.

„Имаме необходимост справедливостта да доминира във всяка една сфера на обществения живот, и трябва да се стремим да постигнем съгласие около философията на Наредбата. Имаме достатъчно време да започнем да ги решаваме. „Наредба Н-18“ касае по-справедливо отношение при правенето на бизнес – да се събират повече приходи при ниска данъчна тежест е единственият шанс на министъра на финансите да осигури на държавата добра финасово разпределителна роля. Тоест, искаме да сме солидарни в разходите, но имаме либерален подход към приходите – не е справедливо това. Упреците, че целим силово налагане на определени модели, не са верни, и това не е нашата цел“, допълни Горанов.

Десетки хиляди търговци вече работят съгласно новите изисквания на Наредба Н-18. За близо 2 години НАП проведе над 300 срещи с различни браншове, заяви изпълнителният директор на приходната агенция Галя Димитрова по време на среща в Министерски съвет с браншове, засегнати от промените в наредбата.

До момента НАП е прегледала 900 софтуера за управление на продажбите, които са преминали процедурата на преглед. В процес на вписване са още 130.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!