Бисер Петков
на снимката: социалният министър Бисер Петков

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков обеща, че след месец ще е ясно с колко точно ще се вдигнат пенсиите от 1 юли 2020г.

„Към момента очакванията са за повече от 6 на сто”, каза Петков.

Той обясни, че изчисленията са на база на достигнатия досега ръст на средния осигурителен доход и на индекса на потребителските цени, чрез който по швейцарското правило се формира процентът за осъвременяване на пенсиите.

„Не мога да кажа точно с колко ще бъде увеличението. То може да бъде с 6,6 или с 6,2 на сто. Въздържам се да обявя конкретно число, защото все още сме в началото на финалната фаза на подготовката на проектобюджета на Държавното обществено осигуряване. Точният процент на увеличение би трябвало да бъде ясен в началото на идния месец. Той не е произволен, а зависи от нарастването на ръста на средния осигурителен доход и на индекса на потребителските цени“, обясни Петков.

Социалният министър коментира и предложенията на депутати и на работодатели, свързани с изплащането на обезщетения за временна нетрудоспособност.

Работодателите не искат първите три дни от болничния да се изплащат от тях.

Идеята е да се въведе период на изчакване от няколко дни, в който болничните да не се изплащат от никого.

Според предложение на депутати НОИ трябва да покрива целия период на боледуване на работника.

Министърът обясни, че тези предложения ще се дискутират. По думите му в края на седмицата една от организациите на работодателите – Асоциацията на индустриалния капитал в България, организира кръгла маса по тези въпроси.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук