Цвета Караянчева
на снимката: Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева

Битката за Кърджали ще е много важна на предстоящите местни избори, особено като се има предвид, че президентът на Турция Реджеп Ердоган поне два пъти годишно споменава Кърджали в своите речи.

Вече четири мандата ДПС, посредством кмета си, управляват Кърджали.

Кметът основно се избира поради факта, че останалите избиратели са разделени на демократи и бивши комунисти. Непрекъснатото избиране на ДПС довежда до обезбългаряване на района и насищане на администрацията с кадри на ДПС.

Интересно е дали кандидатурата на ГЕРБ ще може да обедини всички анти-ДПС гласове и да спечели изборите.

Председателят на парламента Цвета Караянчева заяви, че ГЕРБ ще издигне кандидатурата на сегашния областен управител Никола Чанев за кмет на Кърджали. Пред „Дарик радио” Караянчева заяви:

„В Кърджалийско ГЕРБ е единствената алтернатива на ДПС. Някои партии се опитват да пришият някакъв ортаклък с ДПС, но няма такова нещо. И примерът за това е Кърджали, защото там сме твърда опозиция. Аз мисля, че през всичките 12 години, през които работим на терен това се вижда”.

И добави:

„Още в първите избори през 2007г. бяхме втора политическа сила и досега сме така. Нашите резултати продължават да набират сила. Не виждам БСП в Кърджали, там те са трета политическа сила. Във всяка една община ГЕРБ има своите кандидати за кметове, за общински съветници и мисля, че това е стъпката да покажем, че имаме възможност да работим с всички хора. Не да ги разделяме по етнически, социален или религиозен принцип.”

Караянчева коментира и решението дълговете на мюфтийството да се разсрочат с 10 години. Според нея, това вероизповедание е в тежко финансово състояние и заради това се е пристъпило към подобно решение, защото духовните лица не са взимали заплати с месеци.

Тя посочи, че специалисти са изказали мнение, че българските мюсюлмани трябва да бъдат подкрепени, защото са възможна защита от проникването на ислямски фундаменталистки идеи.

Лихвите по натрупаните дългове ще се разглеждат по общо основание, успокои председателят на НС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!