на снимката: Елена Удря, бивш министър на регионалното развитие и туризма на Румъния

Шест години затвор за корупция получи Елена Удря, бивш министър на регионалното развитие и туризма на Румъния, съобщава БТА. Тя е осъдена по делото, наречено „Гала вечер Буте“ и беше обвинена в няколко престъпления, включително получаване на подкуп. Присъдата на Върховния касационлн съд не е окончателна и може да се обжалва.

През 2011-та, според прокурорите, е бил сключен договор между Министерството на туризма и фирма на тогавашния шеф на Румънската федерация по бокс Рудел Обрежа. Той и световният шампион Лучиян Буте, трябвало да рекламират Румъния по време на официалните си прояви. Прокурорите твърдят, че Удря е използвала популярността на Буте, за да трупа предизборен капитал, използвайки два милиона евро държавни средства.

Удря, която е разследвана и по други корупционни дела, беше арестувана през февруари 2015-та и остана зад решетките два месеца. Процесът започна на 21 април същата година.

43-годишната Елена Удря е бивш министър на регионалното развитие и на туризма, като беше и кандидат на президентските избори през ноември 2014-та. Тя стана известна в страната благодарение на близките си връзки с експрезидента Траян Бъсеску. За кратко Удря беше лидер на неговата „Партия Народно движение“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук