Черна гора е на път да стане най-новият член на НАТО, след като Сенатът на САЩ гласува с голямо мнозинство да ратифицира влизането на малката балканската страна във военната организация. 97 от сенаторите гласуваха „за”, а само двамата Ранд Пол от Кентъки и Майк Лий от Юта гласуваха „против”.  Така сенатът даде зелена светлина на  президента Доналд Тръмп да ратифицира присъединяването.

„Много съм щастлива, че руската кампания за дезинформация, целяща да разколебае черногорците, се провали”, коментира по време на дебата сенаторът от Републиканската партия Сюзън Колинс.

„Присъединяването на Черна гора изпраща послания за непоколебимост и решителност към Русия, която завладява съседни страни и дестабилизира международния ред“, отбеляза демократът Бен Кордин.

Въпреки размерите си, Черна гора носи стратегическо значение, като бивш съюзник на Русия и с граница по Адриатическото крайбрежие. НАТО покани Черна гора да започне преговори за присъединяване още през декември 2015г. Сега балканската държава очаква одобрението само на Холандия и Испания. Ако го получи Черна гора ще стане 29-ия член на военния съюз. По този начин Сърбия ще остане единствената държава на Балканите, която не се стреми към влизане в НАТО.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!