Музикантът Боб Дилън, който миналата година бе удостоен с Нобелова награда за литература, ще получи отличието си в края на тази седмица. Това съобщиха от Шведската академия.

Добрата новина е, че Шведската академия и Боб Дилън решиха да се срещнат тази седмица. Академията ще връчи нобеловата диплома и Нобеловия медал на Дилън“, написа в блога си постоянният секретар на Академия Сара Даниус.

Тя допълва, че по време на събитието няма да бъдат допускани медии. На срещата ще присъстват единствено Дилън и членове на Академията, като това се е наложило в съответствие с исканията на музиканта.

По-рано тази седмица стана ясно, че Дилън може да не получи премията от 870 000 долара, ако не изнесе традиционната Нобелова лекция в Стокхолм до 10 май.

Боб Дилън не присъства на церемонията по връчването на отличието на 10 декември, въпреки че тогава Академията съобщи, че той ще изнесе лекция. Вместо него наградата прие американската певица и поетеса Пати Смит.

Името на носителя на отличието за литература се превърна в голямата изненада по време на раздаването на наградите миналата година. Дилън получи наградата „за създаване на поетически образи във великата американска песенна традиция“. Така той стана първият музикант, получил престижното отличие.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук