На снимката: Малкълм Търнбул - бивши премиер на Австралия (2015-2018)
На снимката: Малкълм Търнбул - бивш премиер на Австралия (2015-2018)

Бившият лидер на Австралия Малкълм Търнбул заяви, че неговият наследник „умишлено е измамил“ Франция, когато е отменил многомилиардната сделка с Париж за подводниците в полза на алтернативи на САЩ или Великобритания с ядрена енергия.

Търнбул, чието правителство одобри сделката за подводници с Франция през 2016 г., е ядосан за начина, по който премиерът Скот Морисън се е насочил към нов стратегически съюз със САЩ и Великобритания.

„Морисън не е действал добросъвестно. Той умишлено измами Франция. Той не защитава поведението си, освен да каже, че е в национален интерес на Австралия“, каза Търнбул пред Националния пресклуб в Канбера.

„Франция вярва, че е била измамена и унижена, и тя е. Това предателство на доверието ще прекъсне отношенията ни с Европа с години“, добави той. „Австралийското правителство се отнася с пренебрежение към Френската република.“

Търнбул каза, че въпреки новото американско-британско-австралийско отбранително партньорство, няма подписан договор с Австралия за закупуване на ядрени подводници. Очаква се те да бъдат или британските Astute, или по-големият клас американска Вирджиния.

„Австралия в момента изобщо няма нова програма за подводници“, каза той. „Единствената сигурност е, че няма да имаме нови подводници в продължение на 20 години . И цената им ще бъде много по-голяма от тази на подводниците, проектирани във Франция.“

Морисън заяви, че решението за преминаване към подводници с ядрено задвижване се дължи на променящата се динамика в азиатско-тихоокеанския регион. Там нарастваща военна мощ Китай все повече заявява своите претенции към почти цялото Южнокитайско море. Но Париж реагира с ярост на оттеглянето, заявявайки, че е държан на тъмно до последния момент, когато Австралия се оттегли от договор, първоначално на стойност 50 милиарда долара (36,5 милиарда, 31 милиарда евро).

Описвайки отмяната като „нож в гърба“, Франция отзова своите посланици в САЩ и Австралия. Оттогава френският президент Еманюел Макрон проведе разговори с американския си колега Джо Байдън и възложи на посланика си да се върне във Вашингтон тази седмица. Няма съобщение за завръщането на френския посланик в Канбера, както и няма съобщения за преговори между Макрон и Морисън.

Морисън и Търнбул са съперници в Австралийската либерална партия. Морисън пое поста министър-председател през август 2018 г., когато Търнбул беше свален от твърда консервативна фракция на партията.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!