разследване на Боршош
на снимката: Мирослав Боршош

Софийска градска прокуратура е внесла обвинителен акт срещу подалия оставка директор на НДК Мирослав Борсшош на основание нецелево разходване на средства, умишлена безстопанственост, сключване на множество неизгодни сделки, длъжностно присвояване и принуда.

През юли 2017 г. бившият вече директор на Националния дворец на културата Мирослав Боршош бе призован да се яви в Столичното следствие в качеството му на обвиняем за нецелесъобразно изразходване на средства.

След серия от решения на правителството, Боршош подаде оставка две седмици преди да бъде призован. Първоначално той беше освободен от принципала на НДК тогава – министърът на европредседателството Лиляна Павлова. На следващия ден, по лично разпореждане на премиера, Боршош бе върнат начело на НДК, а управлението бе прехвърлено на министъра на културата Боил Банов. Боршош, обаче, подаде оставка заради стартиралите проверки на АДФИ, Сметната палата и прокуратурата.

От събраните и анализирани доказателства е установено още, че в периода 24.11.2014 г. – 23.12.2015 г. Боршош съзнателно е сключил 15 неизгодни сделки, от които за НДК са настъпили значителни вреди в размер на 86 740 лв. Договорите са: 6 за PR- обслужване, при назначени в НДК 4 – ма служители за тази дейност и 9 за процесуално представителство пред съдебни органи, при назначени 2- ма юрисконсулти. Тези доказателства обосновават обвинението на д.л. за извършено престъпление по чл. 220 ал.2 вр. с ал.1 вр. с чл. 26 ал.1 от НК.

Боршош е обвинен и за длъжностно присвояване в размер на близо 4 млн. лева, които са били собственост на НДК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!