Хуан Карлос

Бившият крал Хуан Карлос I вече е напуснал Испания, съобщиха испанските медии.  Това стана часове след като от кралски двор заявиха, че бившият монарх, който е разследван за корупция,  планира да отиде в изгнание. Според АВС Хуан Карлос е в Доминиканската република.

Съпругата му, доня София е в Майорка, където възнамерява да прекара известно време. Там тя ще изчака крал Фелипе VI и доня Летисия, които заедно с дъщерите си Леонор и София ще пристигнат в края на седмицата.

Това ще е и първото появяване на монарха след обявяването на тежкото решение от баща му.

Няма информация къде е Хуан Карлос

За момента не се съобщава в коя страна е отпътувал бащата на краля. Подобна информация не се съдържа нито в официалното съобщение от резиденцията на краля, нито в публикуваното по-късно изявление от адвоката му- Хавиер Санчес Хунко. В него, обаче се подчертава, че той остава на разположение на прокуратурата за всякакви въпроси и уточнения.

Решението на Хуан Карлос предизвика остра реакция от вицепремиера Пабло Иглесиас от радикалната левица, който го определи като „недостойно за бивш държавен глава“, тъй като „компрометира испанската монархия“.

Хуан Карлос е разследван за взимане за незаконни комисионни

Преди два месеца Върховната прокуратура започна разследване по документи за проследяването на 80 милиона евро, които според бизнесдамата Корина Ларсен са разпределени от Хуан Карлос I за получаването на проекта за бързоскоростна железопътна линия от Мека до Медина през 2011 година.

Испански фирми спечелиха сделката на стойност 6,7 млрд. евро за изграждане на жп връзката в Саудитска арабия. Разследването включва и швейцарски банки.

Испанската антикорупционна служба подозира, че кралят е запазил недекларирани средства  в Швейцария, за което се води и разследване в страната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!