Иван Нейков
Иван Нейков.

Увеличението на заплатите на държавните служители е поредният опит на управляващите да разколебаят протестиращите.  Това заяви в интервю за Дебати.бг директорът на Балканския институт по труда и бивш социален министър Иван Нейков.

По думите му подобни действия могат да доведат до сериозно напрежение не само сред обществото, но и в самата администрация.

„Отваря се за пореден път „кутията на Пандора” и това ще доведе до допълнително напрежение вътре в самата администрация, защото не е ясно всъщност за коя част от администрацията се отнася това нещо. Така както беше лансирано излиза, че е за цялата администрация. А от друга страна се говори, че това ще бъде с оглед оценка и усилия на хората на първа линия за борба с коронавируса. Аз не знам как се бори с коронавируса една агенция по метрология. Нямам представа. Нито има разчети колко ще струва всичко това. Затова смятам, че може да се прибави към случаите обещавай пък за даването ще помислим по-нататък”.

 

Увеличението на заплатите на държавните служители трябва да мине през актуализация на бюджета, категоричен е Нейков.

30%  ръст на възнагражденията без да са заложени в бюджета за тази година е наистина изненадващо особено, след като в последните години в различните сектори са залагани между 3% и 5% увеличение на заплатите, допълни бившият социален министър.

„Тези пари както се казва ако коректно се държи правителството, тези пари трябва да бъдат одобрени от суверена, данъкоплатеца и това става всяка година през бюджета, когато се приема бюджета. И там си има съответните разходи. А сега сме свидетели на едно такова разбъркване на бюджета и по отношение на администрацията и по отношение на различни групи от обществото, че накрая ако сравним проект на Бюджет 2020 с изпълнението му имам чувството, че нищо няма да остане от Закона за бюджета, какъвто беше приет в края на 2019-а година т.е свидетели сме на нещо което много отдавна се говори. Това, че управлението заобикаля логиката, философията на бюджетите, такива каквито са създадени от парламента.”

 

Цялото интервю четене по-късно на сайта.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук