Петър Харалампиев
на снимката: Петър Харалампиев, бивш председател на Агенцията за българите в чужбина

Бившият председател на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев, както и други трима души, отиват на съд за търговия с влияние, подкупи и документни престъпления. По неофициална информация организираната група е издавала удостоверения за български произход на македонци, украинци и молдовци срещу заплащане, съобщава „Нова тв“.

Делото ще бъде гледано от Специализирания наказателен съд.

Още през февруари 2014 година проверка в ДАБЧ показа груби нарушения при издаването на удостоверения, въз основа на които са получавани български паспорти. Тогава стана ясно, че в периода от 2010 до 2012 има почти двоен ръст на броя на придобилите българско гражданство на основание български произход. От схемата са се облагодетелствали хиляди чужденци, които нямат никакви български корени. В същото време на хора с български произход е отказвано гражданство. Сигналът за двойните стандарти бе подаден от заместник-министъра на правосъдието Илия Ангелов до главния прокурор, а проверката направена от Върховната административна прокуратура.

Петър Харалампиев пое ръководството на агенцията през май 2017 година. Преди това, от декември 2014 г. до май 2017 г., той бе заместник областен управител на област София, а преди това изпълнителен директор и член на Управителния съвет на фондация „Българе“.

В края на октомври 2018 г. Харалампиев бе арестуван след разследване на корупционна схема за незаконно издаване на удостоверение за българско гражданство, а при спецакцията в агенцията задържани бяха общо над 20 души. Обвиняемите обаче бяха редуцирани до четирима, а от тях само Харалампиев и секретарят на агенцията Красимир Томов останаха задържани под стража. Петър Харалампиев бе кандидатура и предложение за назначаване като шеф на ДАБЧ на ВМРО, чийто председател е Красимир Каракачанов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!