Йон Илиеску
Йон Илиеску

Румънската прокуратура поиска да бъдат съдени бившият президент Йон Илиеску, бившият министър-председател Петре Роман и бившият вицепремиер Желю Войкан Войколеску за „престъпления против човечеството“, заради окървавяването на революцията в страната през 1989 година.

Министърът на правосъдието Аугостин Лазар поиска от президента на страната Клаус Йоханис зелена светлина, за да започне съдебна процедура срещу бившите лидери.  Според изявлението на румънската прокуратура се отваря нова глава в дълго продължилото разследване за отговорността за кървавите дни преди и след смъртта на комунистическия диктатор Николае Чаушеску и неговата жена Елена.

1 104 човека са били убити по-време на събитията от декември 1989 г. в Румъния. 162 от тях загинаха преди падането на Чаушеску, който заповядва да се потушат протестите, а 942 – в последвалите дни.

Прокурорите казват, че разследват отговорността на „новото политическо и военно управление“, което е дошло на власт след падането на Чеушеску. „Националният фронт за спасение“, воден от Илиеску, поема страната в първите седмици след революцията. Петре Роман и Желю Войколеску стават съответно министър-председател и вицепремиер на страната.

Илиеску, сега на 88 години, е президент на страната от 1989 г. до 1996 г. и след това от 2000 г. до 2004 г.

От обвинението казват, че „в опит за затвърждаване на властта“ новите лидери изпълняват „план“ с провокиращи убийства и наранявания, причинени от стрелба, както и задържането на голям брой хора.

Разследването на събитията беше отложено през 2015 г., заради липса на доказателства, но беше подновено през 2016 г. от по-висша инстанция на съда. Досега 275 души са обвинени заради ролята си в опита да се потушат антиправителствените размирици, но от тях само някои са били осъдени, твърдят групи за подкрепа на жертвите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук