заведение, карантина, коронавирус

След като вчера министърът на здравеопазването Костадин Ангелов обяви, че от петък ще бъдат въведени по-строги противоепидемични мерки, които включват затварянето на ресторантите, баровете и търговските центрове, бизнесът днес обяви, че иска държавна помощ за периода на затваряне.

Вчера от бизнеса изпратиха писмо на премиера и на няколко министри, в което предлагат 2 конкретни мерки, с които те да бъдат подпомогнати.

Асоциацията на работодателските организации, в която са КРИБ, Търговско-промишлената палата, Стопанската камара и Асоциацията на индустриалния капитал, посочват начин на държавно подпомагане на бизнеса в пандемичната обстановка, който вече се прилага в няколко други държави. Помощта се състои в покриване от държавата на непокритите фиксирани разходи в периода от 1 март 2020 г. до 30 юни 2021 г.

Тази помощ е предназначена само за фирмите, които имат спад в оборота с минимум 30% спрямо миналата година, като тя се дава не по-късно от 30 юни 2021 г.

Другото предложение е отсрочка на дължимите данъци и осигуровки.

В отворено писмо до правителството днес и собствениците на молове  поискаха да бъдат официално информирани каква ще бъде помощта от държавата, преди те да бъдат затворени. Те припомнят, че по време на първия „локдаун” през месец март, когато в търговските центрове работеха само хранителните магазини, аптеките и банките, те не са получили никаква подкрепа. От бранша пишат още, че евентуално затваряне преди най-силния сезон за тяхната дейност, би довело до много фалити сред търговците.

„Този бизнес осигурява множество международни инвестиции, достъп на световни марки до българския пазар на дребно, бизнес среда, в която функционират множество средни и малки предприятия. Не следва да се пренебрегва и това, че този сегмент осигурява хиляди работни места“, посочват още от асоциацията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!