На снимката: тогавашният министърът на енергериката Теменужка Петкова подписва пътна карта с председателя на УС на "Газпром" Алексей Милер.

Бизнесът иска да знае дали правителството е договорило дългосрочни доставки на втечнен газ, тревожи се дали България няма да остане без природен газ. И затова – настоява правителството да даде информация.

Само че не бизнесът, а работодателската организация Асоциация на организациите на българските работодатели, в която влиза и КРИБ, която пък се председателства от Кирил Домусчиев.

И така обобщено „бизнесът“ призовава правителството да обяви на какъв етап са евентуални преговори за доставка на втечнен газ за по-дълги периоди от време. Нищо, че това все пак е конфиденциална информация. И нищо, че е такава с право – за някои неща има логика да бъдат с известна информационна степен на защита.

Същото това обобщено понятие „бизнесът“ не пожела да разбере защо Русия еднолично ни спря газа. Вместо това, отправи призиви да подновим договора с „Газпром“ – и това след като „Газпром“ спря да си спазва договора. Еднолично.

Същото това обобщено понятие „бизнесът“ не пожела да види и изчезналата пътна карта на Теменужка, да разбере какво пише в нея и дали България не е поела и други ангажименти, освен „Турски поток“. Онзи „Турски поток“, за който България плати 2,5 млрд. лева без ДДС – без нашият газ да тече по него и на практика, за да мине една тръба през територията ни.

Същото това обобщено понятие „бизнесът“ протестираше по-рано, или поне обяви, че ще протестира, след това отмени протеста, после отново се реши на протест и насрочи нови дати – 24 и 29 юни. Да видим дали тогава ще протестира срещу „неизпълнените ангажименти на правителството в енергетиката“ на фона на 13-процентния спад в цената на природния газ за юни спрямо май.

Впрочем – този вид протести станаха ежедневие. Днес е обобщеното „бизнесът“, утре са актьорите на Христо Мутафчиев, след това – строителите на пътища.

И от всичко това никога, никога, ама никога не лъха на ГЕРБ. Още по-малко на желанието им да съборят правителството и да се върнат на власт.

Още актуални коментари – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук