На снимката: Марин Бодаков.

Днес обявиха носителите за националната награда „Христо Г. Данов“, която се дава за принос в българската книжовна култура, предаде БТА. Тържествената церемония по връчването на призовете се състоя в двора на къщата-музей „Христо Г. Данов” в Стария град на Пловдив.

С наградата за цялостен принос в българската книжовна култура посмъртно бе удостоен Марин Бодаков, поет, писател, издател и университетски преподавател, оставил сред студентите си във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ много знания, парчета доброта, менторство и подкрепа.

„Неговият литературен път продължава у всички нас“, заяви на церемонията зам.-министърът на културата Юрий Вълковски. Наградата получи съпругата на лауреата Зорница Бодакова.

В раздел „Българско издателство“ наградата получи издателство „Хермес“, а за автор на българска художествена литература бе отличен Христо Добротинов, автор на „Светулките ще ти покажат пътя“. Призът за преводач на художествена литература бе присъден на Васил Самоковлиев за превода на книгата „Сватби в къщата“ на Бохумил Храбал. За автор в областта на хуманитаристиката бе отличен Иван Маразов за книгата „Златната утопия“, издадена от „Захари Стоянов“. Мая Долгъчева получи отличието за автор на издание за деца за книгата „Какво е да си майка“. В категорията „Художник или дизайн и оформление на книга“ бе награден Ясен Гюзелев за книгата „Орфей и Евридика“ от Иван Б. Генов. Отличието „Представяне на българската книга“ отиде в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ за Клуб „Писмена“, а за „Библиотечно дело“ бе отличена Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе.

Националните литературни награди „Христо Г. Данов“ се присъждат ежегодно от 1999 г. от Министерство на културата и община Пловдив по повод 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Наградите се определят на конкурсен принцип в два кръга. Връчват се награди в осем категории. Присъжда се и една голяма награда за цялостен принос в националната книжовна култура. На носителите на наградите се връчват диплом, малка статуетка и парична награда, а на номинираните – диплом. Автор на статуетката на наградата „Христо Г. Данов“ е скулпторката Диана-Мария Райнова.

Още новини за култура – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук