електричество ток реформи

Бизнесът настоява за спешно свикване на Консултативния съвет за национална сигурност и среща с министър-председателят Кирил Петков заради изключително тежката ситуация с цената на електроенергията.

Според тях предложените мерки от министъра на енергетиката не са работещи в променената ситуация, като предложението за таван на компенсиране на енергийните разходи ще има опустошителни последици за икономиката на страната.

От работодателските организации не изключват средните цени на тока да надхвърлят 1000 лева за мегаватчас.

„Кризата с цените на енергията засегна европейските страни, като през последните месеци стойностите им са се повишили над 5 пъти. Продължаващата вече няколко месеца ситуация се отразява сериозно на конкурентноспособността и рентабилността на енергоемките сектори, при които разходите за енергия съставляват висок дял от производствените им разходи. Това принуждава редица предприятия да съкратят работници“, се посочва в позицията на бизнеса.

Исканията на българските предприятия са за компенсиране на 75% от разликата между действителната пазарна цена за съответния месец и цената на мораториума за бита.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук