Бизнесът готви нова среща с правителството по отношение на цената, която се търгува на енергийната борса.

„След тази среща ще стане ясно дали се готвят протестни действия”. Това съобщи пред журналисти председателят на АИКБ Васил Велев.

Бизнесът е готов на по-радикални стъпки, съобщи Велев, но не пожела да каже какви са точно.

Припомняме, че преди две седмици индустриалците проведоха среща в КРИБ, на която участва и енергийният министър Теменужка Петкова.

Набелязани са редица мерки, които подробно ще бъдат обсъдени на дискусия на 25 февруари в парламента.

Тогава Домусчиев призова прокуратурата да влезе в енергетиката, защото имало „енергийна мафия”, по неговите думи.

„Има енергийна мафия в България. Надявам се, че един ден прокуратурата ще намери време да влезе и в енергетиката и да порови малко”, заяви от собствената си телевизия Домусчиев.

Той подчерта, че високата цена на индустриалния ток е устойчива тенденция, която влияе на населението и в крайна сметка – на потреблението.

„Нашата цена е с между 25 и 30% по-висока от тази в страните с развита икономика”, изнесе факти Домусчиев.

Той бе категоричен, че всичко това се прави съзнателно, но има и елемент на непрофесионализъм. Затова представителите на бизнеса искали оставките на ръководството на БЕХ и на изпълнителния директор на Българската енергийна борса.

„Когато има такива пикове, тези хора правят огромни печалби на гърба на бизнеса – схемата е подобна на това, което се е случвало в последните 15-ина години в Комисията по хазарта”, каза още председателят на КРИБ.

Той определи ТЕЦ „Марица Изток 2” като съвременния „Кремиковци”.

„Защо продължава да работи с половината от мощностите си и в същото време получава субсидия. Те имат 350 млн. загуби, които покриваме ние, данъкоплатците. Колкото повече пари наливаш в една черна дупка, толкова по-голяма ще става тя. „Марици”-те могат да не затворят, но трябва да се направи модернизация. Има достатъчно средства, които ще дойдат по линия на Европа. Това се прави на много места. Неслучайно ТЕЦ-Варна минава на газ”, каза още Домусчиев.

И допълни, че служителите в мините в Маришкия басейн си плащали, за да бъдат назначени на работа, защото била „сладка“. Освен това броят им бил 3-4 пъти по-голям от този в мини в други страни, като Гърция, например.

Бизнесът поиска оставките на ръководствата на БЕХ, ТЕЦ „Марица-изток 2“ и енергийната борса заради високите цени на тока на свободния пазар. В отворено писмо КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП предупреждават, че си запазват правото на радикални действия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук