Бизнесът вече няма резерви и се очаква лавина от фалити. Нужно е държавата моментално да започне да изплаща предвидените помощи, плюс по европейски проекти да се генерират допълнително средства, за да се подпомогнат движещи за икономиката сектори при поредното локдаун. Това коментира Рая Попова, председател на Българската ритейл асоциация пред БНР.

Трето затваряне на бизнеса за една година означава, че трета колекция не може да бъде реализирана и загубите от този факт са огромни, обясни тя.

Колекциите се планират и заявяват месеци по-рано, а в началото на всеки сезон доставената стока започва да се реализира и около средата на сезона започва разпродажбата, тоест търговецът разполага с не повече от два месеца, за да я продаде, посочи Рая Попова. По думите ѝ след няколко сезона една колекция е вече не само морално остаряла, но и физически остаряла, за да бъде продадена дори на безценица.

Държавата не опрости, нито отложи дължимите към нея данъци, такси, осигуровки, дори такса смет, при положение, че затворените обекти са в обективна невъзможност да генерират отпадъци, изтъкна тя.

„Пълен локдаун, какъвто беше в началото, освен че ще позволи да намалеят случаите, в крайна сметка ще постави на равна нога и всички участници в икономическата система“, смята Рая Попова. При сегашните „половинчати мерки“, според нея, се получава нелоялна конкуренция и има привилегировани.

При първия локдаун фалитите са били около 15%, сега се очаква лавина, уточни Попова.

Относно подпомагащите мерки на държавата Попова отбеляза, че „хаосът в системата е доста голям“, а бизнесът среща затруднения с връщането на документи „по най-безумни причини“, например непоставено тикче. „Документи за помощи са подадени от наши колеги още ноември. В края на януари едва започват да се изплащат някакви обезщетения“, акцентира Рая Попова.

По думите й еди от големите проблеми е, че няма прогнозируемост и не може да се планира дали да се търсят или да се освобождават хора.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук