Руснаците не искат Спутник V срещу този коронавирус

Близо две трети от руснаците не искат да се ваксинират с препарата „Спутник V“, и приблизително същият процент смятат, че настоящия коронавирус е създаден изкуствено като биологично оръжие, показа проучване на независима социологическа агенция Левада-Центр.То обхваща 1601 души в 50 региона на страната.

Проведената миналия месеца анкета сочи, че 62% от руснаците не искат да си поставят единствената ваксина, която официално се използва в страната, а най-голям е процентът на нежелаещите във възрастовата група между 18 и 24 години. Повечето респонденти посочват страничните ефекти, които могат да включват треска и умора, като основна причина да не искат да бъдат ваксинирани.

Интересно е, че 64% от запитаните смятат, че новият коронавирус е бил създаден като биологично оръжие. Подобно мнение е доминиращо при руснаците на възраст между 40 и 54 години, 71% от които вярват, че коронавирусът е изкуствено създаден. Само 23 процента от респондентите смятат, че вирусът има естествен произход.

Русия, където броят на заразените с коронавирус достигна близо 4,3 милиона души от началото на пандемията, общо със „Спутник V“ е одобрила три ваксини собствено производство срещу Covid-19. Другите две са CoviVac и EpiVacCorona, които се очаква да бъдат окончателно пуснати в употреба през март, когато ще са ясни и резултатите от всички фази за клинични проучвания.

Вчера стана ясно, че Словакия е купила от Русия 2 милиона дози от ваксината. Първата партида пристигна днес, съобщи Ройтерс. След съседна Унгария, Словакия стана втората държава от Европейския съюз, купила „Спутник V“. Вчера чешкият премиер Андрей Бабиш каза, че страната му също може да започне да използва Спутник V и без одобрение от здравния регулатор на ЕС.

Руската ваксина „Спутник V“ не е одобрена от Европейската агенция по лекарствата.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!