В момента няма „зелени коридори“, защото от днес стартира масовата ваксинация на избирателните комисии – секционни и районни, заяви директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов.

„Направени са списъци, които се дават от РЗИ на големите болници. Отворени са толкова пунктове, колкото и когато имаше „зелени коридори“.

Идеята е максимално бързо, до 10 март, всички, които желаят от избирателните комисии, да бъдат ваксинирани с първата доза Pfizer/BioNTech. След 21 дена ще бъда поставена и втората доза. Реално за 4 април те ще бъдат абсолютно покрити с две дози ваксини“, заяви той по отношение на наближаващите парламентарни избори.

Според него, когато премине фазата с поставянето на първата доза на членовете на секционни и районни избирателни комисии, вероятно „зелените коридори“ за всички граждани отново ще заработят.

„Знаете, че няма достатъчно ваксини. Това, което трябваше да дойде през февруари, не дойде, говоря за векторната ваксина (AstraZeneca). Надяваме се, че ще има допълнителни доставки през март месец.

Той поясни, че общо заявеното количество е около 550 хиляди дози ваксини, които ще дойдат през март месец. „Нищо няма да попречим да продължим“, увери още проф. Балтов.

От днес в „Пирогов“ имунизират само членовете на Секционни избирателни комисии и всички, на които трябва да се постави втора доза ваксина. Поради изчерпване на количествата ваксини свободният достъп до имунизационните пунктове в спешната болница, както и в други две големи лечебни заведения в София – във ВМА и „Света Анна“, се прекратява.

До момента „зелените коридори“ не успяха да работят и седмица. След като миналия уикенд се извиха опашки пред пунктовете в четвъртък масовото ваксиниране спря поради липса на ваксини.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!