България и Северна Македония
Стево Пендаровски - президент на Северна Македония

Изключително необичайно и извън вътрешните процедури на НАТО е президент на държава-член на Алианса да призовава службите за сигурност да реагират на съобщения за нарушаване на човешките права в друга държава-член на НАТО. Това е позицията на президента на РС Македония Стево Пендаровски след появилата се информация за изказване на българския президент Румен Радев по българо – македонските отношения.

Изказването на Радев

Припомняме, че вчера българският държавен глава обсъди с ръководителите на службите за сигурност предприемането на своевременни мерки за адекватна защита на правата на българските граждани зад граница, когато те са обект на атаки само заради националното си самосъзнание

Повод за срещата стана полученото в президентската институция писмо от Културния център „Иван Михайлов“ – Битоля, както и сигнали на наши сънародници от Република Северна Македония, за зачестили прояви на накърняване на техните права само поради обстоятелството, че се самоопределят като етнически българи.

Реакцията на македонския президент

Според Пендаровски, реакцията на българския президент е срещу основните правила в международната политика за ненамеса във вътрешните работи на друга държава.

От кабинета на македонския президент съобщиха, че до този момент Пендаровски не е получил никаква информация от компетентните институции за нарушаване на човешките права и свободите на македонските граждани заради декларирана от тях етническа принадлежност.

„Като държава – кандидат за членство в ЕС от години сме под редовно наблюдение от страна на Брюксел, но дори и в последния годишен доклад за напредъка не са регистрирани такива случаи”, заявиха от кабинета на държавния глава.

Премиерът на РС Македония Зоран Заев също изказа позицията си

Реакция по повод срещата при Румен Радев имаше и от страна на премиера Зоран Заев. Той заяви, че е неприемливо една държава да се намесва във вътрешните работи на друга, което е вписано и в Договора за приятелство и сътрудничество с България.

„Нямам проблем със самоопределението на хората. И президентът, и правителството, и парламентът сме на разположение да отговорим на каквито и да е съмнение за накърняване на правата на който и да било гражданин”, заяви Заев.

По повод проведената при Румен Радев среща той каза, че се надява тя да е имала информативен характер с цел събиране на информация от граждани с български етнически произход и да споделят такава, ако някъде нечии права не са признати или са нарушени.

Той припомни, че в Договора за приятелство с България е записано, че няма да има намеса и по въпроса за малцинствата. Според Заев, всички гражданин на РС Македония имат равни права.

Премиерът подчерта, че е присъствал на отварянето на Българския културен център в страната и на провеждането на семинари и конференции и няма проблем с националното самоопределение на хората.

Той отхвърли категорично твърденията, че граждани на Македония са били нападани само защото се идентифицират като българи и настоя, че независимо от факта, че в конституцията на страната не фигурира българска етническа принадлежност, правата на всички граждани се спазват еднакво.

Заев призова властите в София да не се поддават на подобни инсинуации и невярна информация.

„Ние сме членове на НАТО, ние сме съюзници, не е нужно да изпращаме не знам какви разузнавателни служби или специални служби за установяване на правата на гражданите”, заяви македонският премиер.

Опозицията в РС Македония също не остана безмълвна

Опозиционната ВМРО-ДМПНЕ излезе с позиция, в която обвиниха премиера и управляващата партия СДСМ за „унизителното” отношение от страна на Румен Радев.

Тя призова правителството да информира незабавно представителите на ЕС и НАТО в Македония и предупреди, че в противен случай Заев ще бъде пряк виновник за подкопаването на суверенитета на държавата и ще понесе в бъдеще своята отговорност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!