Хонконг

Терминът „Ковид-диктатура“ възникна наскоро, но вече набира популярност и се употребява за антидемократични мерки, които властите в различни страни – от Албания до Хонконг – провеждат уж в името на медицински цели, а всъщност за да ограничават права на гражданите.

Хонг Конг се завръща към нормалния начин на живот, след като големи тълпи от хора решиха да се възползват от облекчените противоепидемични мерки през уикенда, но и нови продемократични протести пламнаха из целия град, предават от „Блумбърг“.

Полицията обаче остави настрана претъпканите барове и вместо това изцяло се захвана с активистите, агресивно налагайки противоепидемичните мерки, според които събиранията на повече от 8 души са забранени и така арестува над 200 човека.

Продемократичните депутати заявиха, че става все по-ясно, че полицията има двоен стандарт, когато става въпрос за налагане на забраната за големи събирания и използва останалите ограничения за дистанциране, за да се опита да предотврати завръщането на антиправителствените демонстрации, като същевременно позволява на други големи групи да се събират безнаказано.

„Доста очевидно е, че полицията избирателно упражнява правомощията си и използва забраната за събиране на повече от осем души, за да потуши протестите, вместо да насърчава социалното дистанциране“, заяви политик от опозицията  Фернандо Чеунг. „Събирането на огромни тълпи хора пред барове и пред магазини беше толерирано, докато тълпите, свързани с протестите, бързо се обявяват за незаконни и хората биват разпръснати или арестувани. Подобна избирателна практика на правоприлагането само ще разгневи хонконгчаните.

„Правителството се опитва да върне нормалният живот в Хонконг, тръгвайки от една рецесия, която започна доста преди пандемията. Размириците, които започнаха миналата година, намалиха броя на туристите, посещаващи страната, и навредиха на бизнеса – особено на търговията на дребно, хотелите, ресторантите и баровете – и много политици от управлението се притесняват, че подновените протести ще възпрепятстват така необходимото възстановяване на града.

Полицията в Хонконг заяви в понеделник, че протестиращите „игнорират предупрежденията“ за разпръскване и заявиха, че всяко събиране на големи групи от хора може да увеличи риска от разпространение на вируса. В неделя те арестуваха 230 души за незаконно събиране и редица други престъпления, включително за нападение над полицейски служител. 19 души получиха фиксирани наказателни фишове за нарушаване на забраната за събиране от служителите на реда.

„Членовете на обществеността се съветват да не участват в забранени групови събития“, се казва в изявлението. „Полицията проявява нулева толерантност спрямо всяко нарушение и ще предприеме строги действия за спазването на закона.

“При избухването на пандемията Хонг Конг успя да ограничи разпространението на вируса – позволявайки на ресторантите да останат отворени и затваряйки баровете за кратко – дори когато стотици хиляди градове по света бяха напълно блокирани. Но въпреки успехите на лидера Кари Лам в овладяването на вируса, неотдавнашните арести на видни продемократични дейци разгневиха протестиращите в града.

Двете основни институции в Пекин, които контролират Хонконг са на мнение, че надзорът над града трябва да се затегне, докато Лам и други политици от управлението настояват за приемането на противоречиво законодателство в областта на националната сигурност и закон, който би направил незаконно неуважението към националния химн на Китай – ходове, които вероятно биха довели до още повече вълнения.

„Пекин продължава да обвинява хонгконгчаните за политическата нестабилност и икономическите щети в града“, туитна в понеделник изтъкнатият демократ Джошуа Вонг. „Безмилостното нападение на Китай срещу свободата и правната автономия на Хонконг гарантира, че съпротивата ще продължи.“

Митинги през уикенда

Бурният уикенд, който беше предшестван от разправии между депутатите в градския законодателен съвет в петък, напомни за това колко дълбоки остават разделенията и политическа нестабилност в Хонгконг, което е повод за притеснение за предстоящите избори през септември. Това подхрани опасенията на протестиращите, че мерките за социалното дистанциране, приети във връзка с COVID-19, ще бъдат използвани, за да се предотвратят протестите през лятото, след като митингите изчезнаха на фона на пандемията.

През уикенда стотици протестиращи се събраха в молове из цял Хонконг, като скандираха антиправителствени лозунги и пееха протестни песни, като най-големият протест се състоя в неделя в квартал Монг Кок от страната на Коулун на пристанището на града. Някои се опитаха да възпламенят кофите за боклук, но бързо бяха разпръснати от полицията.

Възобновилите се демонстрации бяха предшествани от няколко по-малки митинга през последните седмици, карайки мнозина в Хонконг да се замислят дали това лято ще се повторят миналогодишните размирици, които започнаха през юни заради вече отпаднал законопроект, позволяващ екстрадициите в Китай. В последствие обаче протестът се превърна в продемократичен.

Хонконг съобщи само за три нови регистрирани случая на коронавирус в неделя – всички те обаче са дошли отвън. Повече от 20 дни няма регистриран случай на коронавирус, който да се е разпространил на територията на Хонгконг, а смъртен случай, свързан с COVID-19, за последно е регистриран в средата на март. Въпреки това обаче икономиката на автономната област не може да се справи с подновените протести, които биха могли да попречат на възстановяването, пише финансовият секретар Пол Чан в своя публикация от неделя.

„Епидемията може да бъде предотвратена и контролирана, но е трудно да се спре насилието “, пише Чан. „През последните дни в някои райони се появиха тълпи и конфликти, като дори се намесиха в работата на магазини или молове. Това е лоша новина за и без това слабата хонконгска икономика, пазара на дребно, малките магазини и работещите хора. „

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!