електрическтво, ток

През 2022 г. европейските държави ще похарчат рекордната за последните 10 години сума от 1 трилион долара за първични енергийни ресурси, съобщи агенция „Блумбърг“, позовавайки се на доклад на Citigroup.

Според агенцията причината за тези разходи ще са по-високите цени на отоплението и електроенергията в региона, тъй като хиперинфлацията в цените на природния газ и електроенергията удари домове и фабрики по целия континент.

„Газът и електроенергията стават прекалено скъпи. Потребителите и производителите в региона може да се наложи да вземат трудни решения относно потреблението на енергия“, казва анализаторът на Citigroup Аластър Сайм.

Докато предишните пикове бяха до голяма степен обусловени от нарастващите цени на петрола, този път става дума за разходите за отопление и захранване на всичко – от домове до транспорт и големи промишлени предприятия, които ще помогнат за намаляване на въглеродните емисии.

Според оценките цените на природния газ в Европа са се повишили повече от 3,5 пъти през последната година, а вследствие на това и цените на електроенергията, като се има предвид значението на природния газ за производството на електроенергия. По данни на „Блумбърг“ понастоящем природният газ покрива една четвърт от енергийните нужди на Европа.

През есента на 2021 г. в Европа настъпи енергийна криза, когато спотовите цени на газа се покачиха до над 1000 долара за 1000 куб. м.

На 21 декември европейската борсова цена на газа за първи път в историята премина границата от 2000 долара за 1000 куб. м на фона на настъпващите студове и необичайно ниските запаси от газ в европейските подземни хранилища.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!