Бойко Борисов, Слави Трифонов

Водещ на вечерно токшоу и изпълнител на балканския аналог на гангстерския рап има реална възможност да сложи край на управлението на един от най-дългогодишните европейски лидери. На двамата „силни на деня“ е посветена статия на агенция Блумбърг по повод днешните парламентарни избори в България.

Станислав Трифонов, поп-фолк певецът, известен като „Слави“, се противопоставя на неравенството и корупцията още преди присъединяването на България към Европейския съюз през 2007 г. Той докосва струната на недоволство сред избирателите, писнало им от живот с най-ниския жизнен стандарт в Блока и безкрайните скандали сред елита.

Обещавайки да унищожи „мафиотския модел“, той казва, че олигарсите, свързани с организираната престъпност, властват над политиката, а партията му срещу статуквото „Има такъв народ“ спечели повече подкрепа, отколкото се очакваше при първоначалното гласуване през април.

Това блокира партията ГЕРБ на тогавашния премиер Бойко Борисов, който за първи път пое властта през 2009 г., да си осигури четвърти мандат. Но това доведе до обречен парламент и повторни избори, днес, в неделя, с двама бегачи в предната линия, дишащи си във вратовете.

„Това, което е направила ГЕРБ, е невъобразимо, неприемливо“, каза Трифонов, сравняван с други артисти, превърнали се в политици, като бившия комик Бепе Грило, лидерът на италианското анти-естаблишмънт „Движение 5 звезди“ и украинският президент Владимир Зеленски. „То трябва да се изчегърта“, заключи Трифонов.

Двама корави мъже – от „никой“ до „някой“

Трифонов (54) и Борисов (62), и двамата израснали в обикновени среди като „никой“, набраха известност по време на прехода от комунизъм, довел до хиперинфлация, банкови сривове, бедност, ожесточени сблъсъци и национални протести.

И двамата стартират извън политиката: Борисов като бодигард на последния комунистически диктатор в България, а Трифонов като сантиментален певец, пълнещ стадиони от Лондон до Лос Анджелис. С обръснати глави и черни кожени якета и двамата прегърнаха образа на корави момчета.

Борисов подкрепи тази визия като упорит и твърд полицай и кмет на столицата София. В това време Трифонов спомагаше за популяризирането на музикалния стил „чалга“, който съчетава балкански фолк с поп. Той стана популярен през 90-те години на миналия век с текстове, изобразяващи живота на улицата, но също така беше нарочен като прославящ престъпността, шовинизма и показното богатство.

Докато политическият възход на Борисов продължаваше, Трифонов водеше най-популярното българско токшоу в късните вечери, в което гости бяха хора световноизвестни личности като Михаил Горбачов. Сега той има свой собствен канал, чиито програми „флиртуват“ с антиимигрантски позиции, анти-ваксинационни теории и конспирации.

В своя хит „Няма такава държава“, чието заглавие вдъхновява името на партията му, Трифонов пее: „Не ви ли писна да живеете толкова зле? Докога ще мълчите?“

Борисов, преследван от скандали и критикуван, че не е успял да се справи с Борбата на България срещу корупцията, беше сменен през април, след като други партии отказаха да се присъединят към негово коалиционно правителство. Временната администрация, която пое отговорността, се бори да проведе имунизации – само 12% от населението е напълно ваксинирано, най-малко в ЕС. .

И Борисов, и Трифонов казват, че подкрепят задълбочаването на връзките с ЕС, въпреки че всеки от тях оказа съпротива срещу усилията на Блока да започне преговори за членство със съседна Северна Македония, позовавайки се на дългогодишни исторически спорове.

Борисов иска България да приеме еврото до 2024 г. Трифонов също иска валутата, но съветникът му Тошко Йорданов, заместник-председател на „Има такъв народ“, предупреди срещу всякакъв „преждевременен“ ход. „Еврозоната е чудесна за богатите страни“, каза той. „Но България не е богата държава.“

Борисов не е уточнил дали ще поиска работата на премиер, ако партията му триумфира, или кого би предпочел като коалиционни партньори. Трифонов, заяви, че целта му не е да стане премиер. Той е потенциално в по-добра позиция да създаде управляваща коалиция. Неговите най-вероятни съюзници включват две антикорупционни партии, като се очаква трите заедно да могат да се преборят да получат мнозинство в парламента.

Всички основни партии отказват да работят с ГЕРБ, създавайки огромно препятствие пред Борисов за нов мандат. Но заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев не изключва нищо.

„Това е естественият политически модел – лидерът на политическата партия, която спечели изборите, е номиниран за министър-председател“, каза Дончев през юни. Но „всичко зависи от редица фактори.“

Анализът е на Слав Оков и Майкъл Уинфри за „Блумбърг“. Заглавието е на „ДЕБАТИ.БГ“

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!