Ангела Меркел, Доналд Тръмп
На снимката: канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на САЩ Доналд Тръмп

Отзвуците от последните изказвания на Доналд Тръмп срещу Германия стигнаха до Москва. Решението на президента да изтегли повече от една четвърт от американските войски, разположени в Германия, излага на опасност стабилността на канцлера Ангела Меркел в момент, в който тя е изправена пред засилен натиск да покаже по-строго противопоставяне на Владимир Путин.

Москва одобри решението на Тръмп

„Това е заплюване в лицето на Меркел – заяви Владимир Фролов, бивш руски дипломат, който сега е експерт по международни отношения – Но е в наш интерес.“

След няколко дни несигурност, службата на Меркел получи официално съобщение, че въпросът за изтеглянето на американските войски се обмисля. Говорителят на Белия дом многократно отказва да потвърди решението на Тръмп. Медийните информации вдигнаха тревога в Берлин – новината за изтеглянето на войските беше възприета като още един знак за охлаждане на трансатлантическите отношения и промяна на приоритетите във Вашингтон.

Независимо дали американският президент наистина се е опитал да подкопае усилията на Меркел да се противопостави на Русия, това решение за пореден път показа способността на Тръмп да изважда от равновесие европейските лидери с непредсказуемата си политика.

В началото на тази година, когато пандемията на COVID-19 помете Италия, Тръмп, без да предупреждава ръководителите на европейските държави, забрани полетите до САЩ от страни от ЕС. По-рано той постави под въпрос съвместната отбранителна концепция на НАТО, която е в основата на сигурността на континента. Двама души, които са добре запознати с подобни въпроси, заявиха, че бившият американски посланик Ричард Гренел преди известно време огласил желанието си да намали американското военно присъствие в Германия – като намали някои войски или ги прехвърли в Полша. Въпреки това много висши служители на Държавния департамент научиха за този план от новините.

Питър Бейер, депутат от Християндемократическия съюз и координатор на трансатлантическото сътрудничество на Германия, заяви в понеделник, че все още не е сигурен дали тези съобщения са „тестово хвърляне“ или хитрост от кампанията на Тръмп. Но ако президентът изпълни плана си, това ще означава „отслабване на трансатлантическия съюз“, каза той в интервю.

„Това няма да бъде в интерес на НАТО и неговите членове, включително САЩ, а в интерес на Китай и Русия“, каза той.

Изтеглянето на 9 500 американски военни ще създаде токсична геополитическа среда за Меркел. Тръмп очевидно се надява да се срещне лице в лице с руския президент на срещата на върха на Г7 през есента и иска да принуди Германия да заеме по-строга позиция по отношение на Китай. Русия беше изгонена от Г7 през 2014 г. след анексията на украинския Крим.

Според Флоров Путин смята канцлерката за „разорен брокер“, защото тя обяви, че няма да се кандидатира за преизбиране, когато четвъртият й мандат изтече догодина.

История на взаимодействията

Меркел е прагматик: тя се опита да взаимодейства с Путин и да поддържа отношения с Кремъл, след като ЕС наложи санкции заради Крим, и насърчи изграждането на газопровода „Северен поток 2“ през Балтийско море, въпреки засилената враждебност от Вашингтон. Сега завършването на газопровода на стойност 15 милиарда долара е под въпрос, тъй като САЩ заплашват новите компании със санкции за участие в този проект. Германските чиновници открито декларират своето разочарование, че са получили толкова малко от инвестицията си в Путин.

Германските официални представители смятат, че канцлерът сега е под вътрешен натиск поради нови разкрития за ролята на руското военно разузнаване в кибератака срещу Бундестага през 2015 г. и в публичните действия в мафиотски стил в Берлин през миналото лято, както и поради ескалацията на напрежението в преговорите за Украйна. Миналия месец Меркел навлезе в нов период на охлаждане на отношенията с Русия.

„Русия подкрепя марионетните режими в някои части от източна Украйна и атакува западните демокрации, включително Германия, с хибридни ресурси“, каза тя.

Междувременно САЩ изпращат високопоставени служители във Виена за преговори за контрол на оръжията с Русия на 22 юни. Администрацията на Тръмп иска Москва да помогне Китай да бъде убеден за по-широки преговори за ограничаване на запасите от ядрени оръжия и в трите държави.

Връзката на Меркел с Путин, бивш агент на КГБ в Източна Германия преди падането на Берлинската стена, стигна до най-ниската си точка в края на май. Германското външно министерство се обади на руския посланик, след като федералните прокурори стигнаха до заключението, че руски офицер от военното разузнаване е замесен в атака срещу компютърни мрежи в Бундестага през 2015 г. Според Меркел участието на Русия е „възмутително“, а нейното външно министерство заяви, че Германия ще използва новия инструмент за киберсигурност на ЕС, за да въведе целенасочени санкции срещу заподозрени. Министерството имаше какво да обсъди с руския посланик в Германия Сергей Нечаев.

„Много твърд човек“

Убийството на грузинец на 23 август посред бял ден в парка „Клайнер Тиргартен“, на няколко минути пеша от офиса на Меркел, доведе до експулсирането на дипломати от Берлин и Москва. Германската генерална прокуратура, която започна разследването на престъплението през декември, казва, че има данни за участие на руските власти. Докато чиновниците очакват резултатите от разследването, министерството е „готово за по-нататъшни действия“ срещу Москва.

Преговорите, насочени към ограничаване на военните действия в Източна Украйна, няма да доведат до нищо, тъй като германските служители се оплакват, че Русия се опитва да действа като посредник в конфликта, а не като участник, твърдят запознати. Тази позиция дискредитира петгодишния процес в Минск, който постави основата на преговорите.

Меркел вече се сблъска с Путин заради убийство в Тиргартен през декември на срещата на върха в Париж, като поиска Кремъл да предаде всяка информация, която може да помогне на разследването. Но това искане не бе удовлетворено. Путин заяви, че убитият мъж, който имал няколко псевдоними и за който се предполага, че се е сражавал срещу руската армия в Чечения, е „боец, много твърд и кървав човек“. Според германски служители Русия не е оказала помощ при разкриването на убийството.

СПД (Социалдемократическата партия на Германия), младши коалиционен партньор на Меркел, традиционно предприема по-примирителен подход към Русия, отколкото християндемократите. Но дори те настояват канцлерът да се противопостави на Путин.

„Не можем да допуснем подобни неща да се случват на германска земя – заяви в интервю Нилс Шмид, високопоставен депутат от СПД в Комисията по външните работи на Бундестага – Няма да приемем това.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!