Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев заплаши отново, че може да се стигне до по-строги ограничителни мерки.

Пред БНР той заяви, че всичко зависи от броя на новозаразените лица.

„Имаме предимство, ако съсредоточим усилията в тези 5-6 огнища, да се справим по-бързо. Правим всичко възможно да не предприемаме крайни мерки, но ако се наложи, може и да стигнем до такива“.

По думите му няма да има пълно спиране на движението в шуменското село Изгрев, но всичко зависи и от реакцията на хората.

„Контролни мерки, контролни, но ако няма елементарно съзнание, че трябва да предпазиш себе си и близките си, по-сериозните мерки няма как да се приложат“.

„Нещо става с този вирус“

Кунчев съобщи, че в Сърбия, в Северна Македония също има завишение на броя на регистрираните случаи:

„Нещо става с този вирус. В специализираните издания се описват хора, които са много силни разпръсквачи на вируса, а има и доказано положителни хора, които със седмици не го предават. Вирусът намалява своята заразност, това е добре, но пречи за предприемането на мерките“.

Намалява инфекциозността на вируса

По-рано пред БТВ той заяви, че има циркулация на вируса. Кунчев добави, че става дума за клъстерно разпространение.

„Неспазването на правилата води до по-висок риск. Ако този феномен важеше само за България, щях да мисля, че определено рано сме разхлабили мерките, но виждам данните около нас и те показват, че тази вълна важи за целите Балкани – Македония – 129 души за вчера, Турция – 989, Сърбия-85. Това значи, че има лека промяна в поведението на вируса, едната посока е, че намалява инфекциозността на вируса. Все повече ще срещаме хора, които са заразени, но нямат никаква клиника или го карат леко. Ще намалеят тежките случаи. Имаме т.нар. епидемична опашка, явно ние сме в епизод на втора вълна на коронавируса”, подчерта Кунчев.

„Не искаме да пречим на финансите и икономиката“

„Стратегията ни няма промяна, не искаме да пречим на финанси и икономика и личен живот, а да държим под контрол инфекцията, да не стигаме високи върхове, които да застрашават чак здравната система. В Доспат са 81 към момента случаите. Не очаквам взривоподобно увеличение. Ще започнат да затихват огнищата.”

Много по-опасна беше ситуацията през април, сега когато случаите са концентрирани на 4-5 места, ние можем бързо да се намесим, уточни Кунчев.

Заради огнището в Доспат и Сърница вчера МС удължи извънредната епидемична обстановка до 15 юни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!