Берлин трябва да отговори със санкции на новите действия на САЩ срещу „Северен поток-2“, заяви официалният представител по енергетиката в Бундестага от фракцията „Алтернатива за Германия“ Щефан Котре.

„Имаме работа с елементи на икономическа война, която САЩ водят, опитвайки се да издигнат на пазара собствената си енергийна индустрия по нечестни начини. От страна на германското правителство е безотговорно да се допуска това“, каза депутатът и добави, че Берлин „трябва да обмисли ответни мерки за противодействие на санкциите“ във връзка с действията на Вашингтон, тъй като „е просто неприемливо една държава да определя на друга как да изгражда двустранни икономически проекти“.

Критики срещу енергийната политика

Той добави, че опозиционната фракция „Алтернативи“ от месеци призовава правителството на Германия „активно да се противопостави на тази политика на САЩ“, но германският канцлер Ангела Меркел заявява, че ще обсъжда двустранни въпроси с американските си партньори. Тези „разговори не водят до нищо“, каза депутатът.

„Когато анализирам енергийната политика на германското правителство, ми липсват важни елементи, а именно външната политика. Трябва да видим как действат другите държави – те действат въз основа на собствените си геополитически интереси. Германия пренебрегва това, което води до такова развитие“, каза Котре.

Законопроектът за санкциите срещу „Северен поток-2“ беше внесен в Сената на САЩ. Той предлага да се въведат санкции срещу застрахователните компании, работещи с кораби, ангажирани в газопровода. Документът беше подкрепен от петима сенатори от двете партии, включително влиятелния тексаски сенатор Тед Круз.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!