BMW
BMW отваря отново няколко завода

Немският автомобилен производител BMW планира от 4 май постепенно да възстанови работата на автомобилния си завод в град Спартанберг (САЩ) и фабриката за мотоциклети в Берлин на фона на разпространението на новия тип коронавирус. Това съобщи ДПА, позовавайки се на пресслужбата на компанията.

Според агенцията производството на автомобили в самата Германия ще се възобнови едва на 11 май в град Динголфинг (Бавария). От същата дата ще възобнови работа и заводът в Мексико.

Според пресслужбата на компанията, концернът за автомобили ще рестартира производството в Мюнхен, Лайпциг, Регенсбург, южноафриканския Рослин и в своя минизавод в Оксфорд, в зависимост от пазарната ситуация, но не по-рано от 18 май. В момента в Мюнхен, Динголфинг, Регенсбург и Лайпциг около 20 000 служители на BMW са на по-кратък работен ден. Няколко хиляди работници по време на спирането на производството бяха ангажирани с преструктурирането на производствения процес. От следващия понеделник, както подчертава ДПА, заводите за производство на двигатели на BMW трябва да са готови да възобновят дейността си.

Поради затварянето на автосалони в Европа и САЩ и спада в търсенето на продукти, както посочва агенцията, през март BMW спря работата на автомобилните си фабрики в Европа, Южна Африка, Мексико и САЩ. В същото време производството от най-големия концерн в град Шенян (КНР) беше възобновено от средата на февруари.

На 8 април ръководителят на германския автомобилен гигант Оливер Ципсе обяви, че компанията възнамерява да започне производството на респираторни маски във връзка с разпространението на новия коронавирус, с дневен обем на производство до 300 000.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!