На снимката: Сградата на БНБ

Българската народна банка започва целева надзорна проверка в Българската банка за развитие, съобщава БНТ.

По-рано днес министърът на икономиката Кирил Петков обяви на брифинг, че управителният съвет на ББР е отказал да предостави на Одитния комитет кредитните досиета. Той цитира управата на държавната банка, която уведомила одитния комитет, че „информацията за кредитния одит е готова, но няма да ви я дадем“. Именно заради това Петков обяви, че е сезирал за това БНБ.

„БНБ няма преки законови правомощия по отношение на одитните комитети в банките. Създадената ситуация на публичен конфликт между ръководството и акционера е безпрецедентна в досегашната надзорна практика на БНБ. По тази причина на 2 юни БНБ започва проверка“, уточняват от Българската народна банка.

Създадената ситуация на публичен конфликт между ръководството и акционера е безпрецедентна в надзорната практика на БНБ. По тази причина от утре БНБ започва целева надзорна проверка в ББР, информират още от Българската народна банка.

След пресконференцията на министъра, обаче от Банката за развитие отговориха, че на одитния комитет, чийто състав Петков неотдавна промени, е предоставена исканата финансова информация.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!