Радиоасамблея
на снимката: Генералният директор на Българското национално радио Александър Велев (в средата) и президентът на Европейския съюз за радио и телевизия и генерален директор на Би Би Си Тони Хол (дясно). снимка: БНР

Днес започва 25-ата Радиоасамблея на Европейския съюз за радио и телевизия, чийто домакин е Българското национално радио. Двудневният форум се провежда в Националния дворец на културата, а за него у нас пристигнаха над 100 души от 39 държави от Европа, Азия и Африка.

По време на асамблеята Ще се обсъждат актуалните предизвикателства, сред които цифровата трансформация, противодействието на фалшивите новини, привличането на млада аудитория.

Генералният директор  на Българското национално радио Александър Велев подчерта:

„Форумът е място, където се срещат ръководителите на обществените радиа от цяла Европа и където имаме възможност колегите да обменим мисли и да чуем нови проекти, които са реализирани в отделните държави, да намерим начина и да заговорим за бъдещето на обществените медии. Това е един голям успех за Българското национално радио, че взе домакинството, и това е важно за България, защото, идвайки тук, тези хора се запознават и с обстановката в България. Това показва, че те имат доверие в България и България е един добър европейски партньор. Те, идвайки тук, се докосват до нашата култура. Докосват се до България и вече са наши посланици навън. Те харесват страната ни и утре в техните програми няма да звучат само отрицателните новини за България, а ще звучат и хубави неща за България. Това е огромната полза“.

от своя страна президентът на Европейския съюз за радио и телевизия лорд Тони Хол заяви, че най-ефективното противодействие на фалшивите новини могат да бъдат само обществените медии.

„Дълбоко вярвам, че ако искате противоотрова срещу фалшивите новини, това са медии като Българското национално радио. Ако искате културата ви да е представена многостранно, това също са обществените медии. Ако искате да обединявате хората, това пак са обществените медии и те трябва да имат съответното финансиране. Всички знаем, че обществената сфера е подложена на съкращения, но наистина мисля, че си струва да се подкрепят обществените медии и това време дойде“.

Радиоасамблеята на EBU е място за срещи на водещи медийни експерти и ръководители на обществените медии от Европа и света. Основан през 1950 година, Европейският съюз за радио и телевизия е най-голямата професионална асоциация, в която членуват 73 обществени медии от Европа и 34 асоциирани членове от Азия, Африка и Америка.

Българското национално радио и Българската национална телевизия са пълноправни членове на EBU от 1 януари 1993 г. Мисията на EBU е да защитава интересите на обществените оператори и да насърчава сътрудничеството между организациите-членки, като улеснява обмена на аудиовизуално съдържание. Усилията на съюза са насочени към утвърждаване на водещата роля на обществените медии, като гарант за демократичните ценности и културното разнообразие.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!