През последните дни се появи новината, че руският Инстаграм модел Дария Радионова покрила своето Ламборгини Авентадор, под чийто капак се крият 217 конски сили, с два милиона камъка Сваровски. Скромната модификация й струвала „едва” 270 хил. британски паунда.

хората, парите

Това ни накара да потърсим най-откачените неща, които хората с много пари, които не знаят как да похарчат, правят. Отговорът е лесен – купуват си скъпи и безполезни неща. Ето едни от най-безумните ексцентрични покупки, които богатите правят.

Маринованата акула на Стив Коен

хората, парите

През 2004 г. милиардерът Стив Коен решава да си купи огромен аквариум, в който да постави … консервирана акула. Заради тази покупка той се разделя с между 8 и 12 млн. евро. Морското чудовище е дълго цели четири метра и 20 сантиметра, а Коен е вторият му собственик.

Мечтата на Уилям Кох да има снимка на Били „Хлапето”

хората, парите

През 2011 г. милиардерът Уилям Кох се разделя с внушителната сума от 2,3 млн. долара, за да си купи единствената съществуваща оригинална снимка на американския бандит и убиец Били „Хлапето”. Мистерия остава какво е предизвикало у този успял човек такова възхищение от един престъпник.

„Драсканиците“ на Да Винчи отиват при Бил Гейтс

хората, парите

Бил Гейтс и Леонардо Да Винчи имат няколко общи неща: и двамата са математически гении, които са променили историята. От тази гледна точка изглежда логично основателят на Майкрософт да е заинтересован от размишленията на ренесансовия изобретател. Затова през 1994 г. Гейтс плаща 30,8 млн. долара, за да стане притежател на ръкописите на Да Винчи, завършени в началото на 16 век.

Колекцията от коли на султана на Бруней

хората, парите

Много е хубаво да бъдеш султан. Трябва ли ви доказателство? Нека да надникнем в „гаража” на султана на Бруней, който управлява страна, по-малка от щата Делауеър. Легендарната му колекция се състои от около 7000 от най-редките, най-добрите, най-скъпите и най-бързите коли в света. Смята се, че те струват общо около 5 млрд. долара. Сред тях са 21 Ламборгинита, 452 Ферарита, 604 Ролс Ройса, включително струващият 14 млн. долара Ролс Ройс кабриолет, считан за най-скъпата кола в света.

36 млн. долара за ракла

хората, парите

През 2004 г. принц Ханс Адам II, престолонаследник на малката държава Лихтенщайн, дава 36 млн. долара за мебел, която вие вероятно бихте си купили от Икеа. Датиращата от 18 век, създадена от флорентински абанос ракла, която той купува, е известна като „Скринът Бадминтон”. Тя е декорирана със скъпоценни камъни като лапис лазули, ахат и аметистов кварц.

3,9 млн. долара за цигулка

хората, парите

Би било позор, ако в този списък не присъстваше поне един руски олигарх. През 2008 г. приближеният до Кремъл богат адвокат Максим Викторов събира каймака на руския хайлайф, за да слуша един от най-редките музикални инструменти да свири за първи път от седем десетилетия. За цигулката Guarneri del Gesu, от чийто вид са останали едва 150 в цял свят, Викторов дава 3,9 млн. долара.

Колата подводница на Илън Мъск

хората, парите

Милиардерът Илън Мъск, който се прочу с ексцентричността си, когато реши да изстреля кола в космоса, обича да създава и използва нови методи за пътуване. През 2013 г. основателят на Tesla и SpaceX стана горд собственик на колата подводница Esprit, позната ни от филмите за Джеймс Бонд. Според „Гардиън” Мъск се разделя с 997 хил. долара за новата си придобивка.

„Титаникът” на Клайв Палмър

хората, парите

Някои богати хора се задоволяват с това да си купят ултра луксозни и модерни яхти. Но за австралийския бизнесмен и политик Клайв Палмър единствено най-известният кораб в историята е достоен. За съжаление оригиналният кораб си седи на дъното на океана, където потъва още през 1912 г. За сметка на това Палмър се разделя със завидната сума от между 425 и 567 млн. долара, за да си купи „Титаник 2” – почти идентична реплика на печалния плавателен съд, само че пригодена за модерно плаване. Трябва да се отбележи, че на борда на „Титаник 2” има достатъчно спасителни лодки за всички пасажери.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!