Габрово, напрежение

В неделя трима мъже от ромски произход, с множество криминални регистрации, жестоко пребиха млад служител на денонощен магазин в града. Момчето е с комоцио и за кратко беше прието в лечебно заведение. Пред медиите той обясни, че въпросните роми са се държали арогантно, затова се наложило той да им направи забележка, която в последствие прераства в побой.

Габрово, напрежение

Видеото, разпространено във вторник от собствениците на магазина, предизвика шумен отзвук в цялата държава. Същият ден в социалните мрежи габровци започнаха да организират протест, за да изразят съпричастността си към набития служител Венцислав Иванов.

Около 18:30 часа в сряда на площада пред кметството и съда, започнаха да се събират хора. Уж мирното събитие, прерасна в нещо по-голямо. Стотици хора се струпаха пред Окръжния следствен отдел и опитаха да нахлуят в ареста, където в този момент се намираха побойниците. Става дума за трима мъже на 20, 21 и 30 години, с дебели криминални досиета. Тримата бяха задържани за 24 часа в неделя, когато се е случи инцидентът и съответно бяха освободени. В сряда вечерта, когато стана ясно, че ще има протест, полицията отново задържа тримата роми. Според протестиращите, властите се опитват да „спасят” мъжете от саморазправа. Това обаче не попречи на протестиращите да се опитат да щурмуват Ареста, да потрошат прозорците на службата и после да се отправят към къщите на арестуваните роми, за да счупят и техните прозорци.

Габрово, напрежение

Днес Габрово осъмна „почернял” от полиция. Жандармерия и органи на реда от Ловеч и съседните градове, дойдоха, защото и тази вечер се очаква сериозно напрежение, независимо, че вицепремиерът Красимир Каракачанов твърди обратното. Патрулни автомобили са блокирали достъпите до няколко квартала, в които има повече ромски къщи. В социалните мрежи се появиха снимки, на които се вижда как полицейска кола охранява боклукчийски камион, а друга – пази каруца.

Габрово, напрежение

Тази сутрин стана ясно, че прокуратурата в града е повдигнала обвинения на нападатели. Дали обаче това ще доведе до осъдителна присъда, остава да гадаем. Съмненията са породени от факта, че и тримата имат криминални регистрации от преди, а, оказва се, не лежат в затвора. Защо?

Габрово, напрежение

Какво обаче се говори в Габрово? Публична тайна е, че през последните 1-2 години в града бяха населени много ромски семейства. Тази сутрин вицепремиерът (и бивш кмет на Габрово) Томислав Дончев отрече с мотива, че по Конституция всеки има право да живее, където си иска и никой не може да го накара насила. Дотук добре, но случайно или не през последните години в града започнаха да пристигат организирани автобуси с роми, които се населиха в Габрово. Масово мнение сред жителите на иначе спокойния град в центъра на България е, че преди години не е имало такова струпване на ромски фамилии в Габрово. А и да е имало, никога не са създавали проблеми. Ромска махала в Габрово няма, има къщи, пръснати в кварталите, в които живеят ромите. Дали наистина някой умишлено ги разсели, кой го поръча и защо са все въпроси, на които отговор няма. Поне не публично. Всеки сам за себе си знае.

И все пак проблемът е много по-голям и много по-сериозен. Случайности в този живот няма, казват по-мъдрите хора. А случващото се в Габрово съвпадна с големия корупционен скандал, който тресе държавата вече няколко седмици, свързан с евтините апартаменти на властта.

Габрово, напрежение

Все по-често в социалните мрежи се среща въпросът: „Дали пък случващото се в Габрово не е поръчано от някой, за да отклони вниманието от другите проблеми”. Истината е, че когато става дума за размирици между етносите, винаги се наблюдава една мобилизация на населението. Всички сякаш забравят, или поне вече не им се струва толкова важно кой за колко пари си е купил апартамент, а се фокусират върху единството и справедливостта.

Още по-голямо съвпадение е, че винаги преди избори, някой играе етническата карта. Дали, за да спечели определени дивиденти, дали, за да свали прожекторите от собствените си дела, никой не знае. Катуница, Благоевград, Асеновград, Войводиново, Ихтиман, Русе са някои от последните случаи, за които отново шумно се говореше, които отново предизвикаха масови протести, безредици, дислоциране на Жандармерията и какво ли още не.

Обикновено в тези случаи се появяват „смели” политици, които обикалят размирните градове, за да успокояват населението. Всеки път подобни конфликти се политизират, всеки път някой се опитва да спечели ценни точки пред електората си.

Дали и този път това ще се случи в Габрово или е просто съвпадение, оставяме на вас да прецените. Днес в града на хумора и сатирата изобщо няма да е весело. Днес отново ще има протест и кой знае докъде ще стигне „играта на етнически карти”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!