Нови доказателства от мястото на самолетната катастрофа в Етиопия, при която загинаха 157 души, накараха американската компания „Боинг” да разпореди спиране на полетите с техния модел пътнически самолет 737 МАХ.

Забраната се издава за всички 371 самолета от този тип, произведени досега.

Катастрофата в Етиопия отне живота на 157 души. Преди 5 месеца самолет от същия модел се разби в Индонезия и отне животите на 189 души.

Федералната агенция на САЩ по безопасност на полетите обяви, че данните от самолета в Етиопия са много подобни от тези на самолета в Индонезия.

„Боинг” казаха, че са се консултирали с федералната агенция и Националното бюро по безопасност на транспорта и са решили да спрат самолетите си.

Съединените щати бяха последната държава, която реши да спре полетите с пътническия самолет.

Европейският съюз, Китай, Индия, Австралия и Канада вече обявиха мярката. Пилоти в Съединените щати казват, че са имали проблеми със 737 МАХ.

Самолетът бил нестабилен при излитане, като скоростта му на издигане се колебаела.

Двама пилоти съобщили за проблеми с автоматичната система за предотвратяване на загуба на скорост поради прекалено голям ъгъл на атака.

Системата е нова и се вгражда за пръв път в 737 МАХ.

Предназначена е автоматично да намали ъгъла на атака, ако прецени, че има опасност от загуба на скорост и подемна сила.

Според пилотите, които се оплакали, системата ненужно наклонила носа на самолета и се наложило те да коригират ъгъла на атака.

След катастрофата в Индонезия, „Боинг” разпространи допълнителни инструкции как да се действа, ако данните от сензорите на системата за ъгъла на атака са грешни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!