горна оряховица костурков
Д-р Костурков по време на интервенцията.

2022 година завърши с нещо хубаво в Горна Оряховица. В МБАЛ „Свети Иван Рилски“ бе извършено първото по рода си за Централна Северна България ендоскопско протезиране на хранопровод.

„За първи път се постави метален хранопроводен стент с антимиграционен механизъм, съобщи началникът на Първо вътрешно отделение д-р Илко Костурков, който съвсем наскоро придоби опит в тези процедури след квалификационен курс.

„Процедурата изисква най-високо на компетентност, както и специфично оборудване на ендоскопската зала, включващо и така нареченото С-рамо. Това е мобилен рентгенов апарат, който позволява съчетаването на две изключителни диагностични и терапевтични методики – ендокскопска и рентгенова.

Процедурата е инвазивна

и подходяща за всички пациенти с доброкачествени и злокачествени стенози на хранопровода, които възпрепятстват пациентите да се хранят и да приемат течности. По този начин се дава възможност пациентът да бъде лекуван по повод основното си заболяване и се дава шанс за последващо оперативно лечение по преценка“, разказа още д-р Костурков пред regnews.net.

В новата ендоскопска зала в Горна Оряховица ще има възможност за рутинно извършване на дейности от този тип, както и всички процедури, изискващи съчетанието на ендоскопска и рентгенова апаратура. За безопасността на пациентите са осигурени специални високотехнологични шкафове за съхранение на ендоскопи от най-висок клас. В България такива са налични единствено в две университетски болници. Това гарантира използването на изрядна и стерилна апаратура на най-високо ниво.

„Комбинацията от повишаването на капацитета на изпълнителите на здравните услуги и наличието на тази апаратура, дава възможност за прилагането на по-ефективна превантивна политика и ранно диагностициране на онкологични заболявания“, коментира още д-р Костурков.

През изминалата година в Първо вътрешно отделение са извършени близо

1400 ендоскопски изследвания,

групирани в две направления – видоколоноскопии и видеогастроскопии. Статистиката отчита изключително висок процент на установени доброкачествени и злокачествени новообразувания на храносмилателния тракт.

„Всяка втора ендоскопия е установила патология, изискваща вземането на биопсия и изпращането й за специфично хистопатологично изследване. С усъвършенстването на работата ни, имахме редица случаи на отстранени полипи с големи и много големи размери, гранични за трансформацията им в раково заболяване. Това е единственият начин и златен стандарт в световен мащаб за борба с рака на храносмилателния тракт.“, посочва още д-р Костурков.

Гастроентерологът е категоричен, че всеки човек над 45 години подлежи на скринингово ендоскопско изследване. В България обаче е все още слабо популярно като практика и като препоръка. Задължително на ендоскопски изследвания трябва да се подлагат и пациенти с

неясни анемични синдроми,

наследствено обременени пациенти и болни с кръвотечение с неясен произход.

„Тази година в отделението беше извършена успешно и първата ендоскопска мукозна резекция на полип с размер около 25 мм в ретроверзио в цьокум, което е изключително сложна и рискова интервенция.“, обяснява още той.

Образните изследвания откриват онкологични заболявания още преди появата на симптома. Отделението разполага с модернизиран кабинет за ултразвукова диагностика. То се превърна в център за извършване на високоспециализирани диагностични и терапевтични процедури, изискващи

най-високото ниво на компетентност

в България. Това са т.нар. контрастни ехографии на коремни органи. Безопасен метод за диагностика на доброкачествени и злокачествени патологии, най-вече в зоната на хепатобилиарната система.

„През тази година имахме възможността да извършим около 300 такива процедури, давайки възможност на хората да имат качествена диагностика и адекватно последващо лечение.“, коментира още гастроентерологът.

При част от процедурите в болницата в Горна Оряховица, където са били установени злокачествени процеси в черния дроб, е извършена чернодробна биопсия под ехографски контрол .

„Понякога е единственият възможен начин за лечение на пациентите. През годината бяха извършени 15 такива процедури. Всички бяха успешни и не протекоха с усложнение при нито един пациент“, обобщава д-р Костурков.

За лечението на друга част от пациентите с паренхимни процеси на черния дроб, които са обявени за

пандемия в световен мащаб

чернодробното омазняване/стеатоза, както и наднорменото тегло с всички свои последици, ехографската зала разполага с два изключително високотехнологични апарата – Фиброскан и Ехограф с възможност за еластография. Това са единствените неинвазивни налични апарати за извършване на оценка на омазняването и фиброзата на черния дроб.

„С въвеждането на всички горепосочени методики успяваме да затворим напълно диагностичния и терапевтичния цикъл, който касае заболяванията на гастроинтестиналния тракт.“, обяснява още д-р Костурков.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук