Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро заплаши, че Бразилия ще напусне Световната здравна организация, ако тя не престане да бъде „предубедена политическа организация“, предаде МИА.

В свое изявление пред бразилската CNN Болсонаро заяви, че лекарството „хидроксихлорокин“ е било „реабилитирано“, след като срамното изследване на негативните му ефекти при лечението на болни от коронавирус е било оттеглено.

Реабилитация

Преди дни влиятелното британско медицинско списание The Lancet оттегли статия, в която се твърди, че лекарството срещу малария хидроксихлорохин увеличава риска от смърт при пациенти с Covid-19.

Болсонаро твърди, че лекарството трябва да се използва за лечение пациенти с коронавирус, въпреки липсата на научни доказателства за положителните и отрицателните му ефекти.

Настъпление на епидемията

Бразилия взема хаотични мерки за ограничаване на коронавирусната зараза и бързо стана втората най-засегната страна в света, след САЩ. Президентът Болсонаро е върл противник на ограничителните мерки въпреки очевидното разрастване на епидемията. Има опасения, че нещата могат да се влошат много повече, тъй като се очакват антирасистки протести, подобни на тези в САЩ, заради смъртта на петгодишно чернокожо момче, което почина в петък, предаде АФП.

Стотици бразилци излязоха на протест заради смъртта на детето, което е починало при неизяснени обстоятелства. Чернокожите граждани съставляват 56 процента от населението на Бразилия, ежедневно се изправят пред дълбоко вкоренената дискриминация и заплатата им е средно наполовина от тази, която взимат другите им съграждани.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!