Васил Божков, Бойко Борисов
на снимката: Васил Божков и Бойко Борисов

Продължава размяната на словесни атаки между премиерът Борисов и намиращият се вероятно в Дубай бизнесмен Васил Божков, който получи 18 обвинения от прокуратурата и на свой ред отправи тежки обвинения към управляващите, като твърди, че им е плащал. След като вчера вечерта в „Панорама“ министър-председателят заяви по този повод, че от Божков е получил „само една пура“, днес в профила си във „Фейсбук“ хазартният бос, чийто бизнес бе практически иззет от държавата, зададе въпрос с ясен подтекст: защо пиарката на премиера е посещавала офиса му „ежемесечно“.

Премиерът отрича обвиненията

В предаването „Панорама“ Борисов категорично отрече твърденията в сигнала на Божков до прокуратурата, че той и негови хора са инкасирали милиони:

„От Божков съм получавал една пура. Една пура, и то в централата на ГЕРБ. Беше дошъл заедно с ръководителите на БТВ. Тогава ми даде една пура… Аз се заклевам във всичко свято, защото съм много вярващ човек, и не случайно непрекъснато даваме на църквите и манастирите, една стотинка, един лев, едно евро /не съм вземал/ от този човек“ – закле се премиерът пред камерата.

Той отрече и да е променял закони в услуга на който и да било от частния бизнес. Борисов не скри, че през годините се е срещал с Божков по различни поводи, но подчерта, че никога не е правил нищо в негова полза.

Сигналът на Божков

В сигнала си до отговорните държавни институции /включително главния прокурор и президента/, публикуван в сайта „Биволъ“, Васил Божков твърди, че от 2017 до края на 2019 година е предал „директно на министър Владислав Горанов ина министър-председателя Бойко Борисов над 60 милиона лева по тяхно директно искане и разпореждане“.

Днес пък в профила си във „Фейсбук“ Божков коментира думите на премиера за пурата:

„През последните години Севдалина Арнаудова е посещавала офиса ми на ул.“Московска“43 ежемесечно. Тя не пуши пури.
Бойко, ще намериш ли поне малко достойнство да кажеш защо я пращаше?“

Отговорът на Арнаудова

Часове след „репликата“ на Божков споменатата севделина Арнаудова отвърна също във „Фейсбук“. Тя подчерта, че всичките й срещи с представители на българския бизнес са били в рамките на служебните й задължения и са заснети с камера и микрофон. Тя уточни, че по време на срещите си с Божков е знаела, че той я записва и бе категорична, че от него нищо не е искано, а той сам е предлагал.

Севделина Арнаудова е пиар на ГЕРБ още от създаването на партията и се смята, че Борисов уважава мнението й. През 2015 г. Борисов кумува на сватбата на Севделина Арнаудова с нейния съпруг Делян Димитров. Арнаудова снима и излъчва във „Фейсбук“ на живо всичките посещения на премиера в страната, както и пътуванията с джипа в които Борисов вози министри за инспектиране на обекти. Понякога тя понася критики от премира, включително пред журналисти на пресконференции, както се случи през април по време на брифинг в МС. Тогава тя се намеси при въпрос на журналист, а Борисов я прати да си седне на мястото, защото не желаел да слуша после, че „някой искал да ме пита нещо и аз, като Радев  съм се обърнал и съм избягал“.

Севделина Арнаудова
На снимката: Севделина Арнаудова

През последните няколко седмици хазартният бос, за който се твърди, че се намира в Дубай, но не бе екстрадиран в България, използва „Фейсбук“, за да отвръща на обвиненията срещу себе си и да атакува управляващите, като заяви, че има доказателства за корупция. Още след като му бяха повдигнати обвинения, Божков обясни, че засега не може да се върне в България, защото се опасява, че няма да получи справедливост.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!