Борис Джонсън
на снимката: Борис Джонсън

Кандидатът за стола на Тереза Мей и като лидер на Консервативната партия, и като премиер на Великобритания – Борис Джонсън има най-големи шансове за победа.

Такива прогнози се чуват на острова през последните дни.

В неделя той обеща да „сложи край на дигиталното разделение“ с осигуряване на оптичен широколентов интернет за всички до 2025 г.

След като бе критикуван, че отказа да участва снощи в телевизионните дебати между претендентите за поста на Тереза Мей, Джонсън написа в авторската си колонка във в. „Телеграф“, че ще ускори изграждането на оптична мрежа за широколентов интернет.

„Правителството току що определи цел за сто процента широколентов оптичен интернет – до 2033 година! Това е смехотворна липса на амбиция“, написа Джонсън. „Нека кажем сбогом на подхода „маняна“ (утре на испански) на Обединеното кралство към широколентовия интернет и да го осигурим за всички до 2025 година“, предлага Джонсън.

Но позициите на бившия външен министър не са само по отношение на интернета. Неговите крайни позиции по напускането на ЕС също привличат значителна част от британската подкрепа.

Според допитване на социологическата служба YouGov 47% от британците смятат, че Джонсън ще осигури победа на торите над лейбъристите и набиращата популярност партия Брекзит на парламентарните избори.

С тази оценка не са съгласни едва 22% от анкетираните. Ако сегашният външен министър Джереми Хънт оглави партията, тогава шансовете за победа на консерваторите виждат само 15%. Останалите кандидати имат още по-ниски шансове за успех, сочи проучването.

30% от участниците в изследване на социологическата служба OnePoll са посочили Борис Джонсън, отговаряйки на въпроса кой от британските политици има най-големи шансове да реализира Брекзит и изведе своята партия до победа на парламентарните избори. При това нито един от петимата му съперници в надпреварата за премиерското кресло не е събрал повече от 7% подкрепа.

Въпросът кой от кандидатите най-много ще увеличи популярността на Консервативната партия е зададен и в двете допитвания. Съответно 22% и 24% от запитаните са отговорили – Борис Джонсън. Неговите основни противници – Джереми Хънт, Майкъл Гоув и Саджид Джавид – са получили по около 8%.

Борис Джонсън спечели най-много гласове на първия тур на вътрешнопартийното гласуване в четвъртък.

Той бе подкрепен от 114 от 312 депутати, вторият Хънт – 43 гласа. Името на новия лидер на торите и бъдещ премиер на Обединеното кралство ще стане известно в края на юли.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!