Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че е подала по грешен начин оставката си.

В телевизионно интервю председателят на социалистическата партия каза:

„Когато подавах оставката смятах, че така е морално и достойно председателят да поеме отговорност за резултатите от изборите. Дадох избор споровете да се решат по най-достойния начин. Събитията след оставката ме накараха да я оттегля”.

И добави:

„Грешката ми е, че не подходих правилно.”

Тя посочи две причини, поради които я е оттеглила.

„Първата причина, поради която я оттеглих е, че започна търговията за БСП, лобита групи, бизнесмени да правят планове да си излъчват кандидат, който да е удобен. Това ме притесни. Втората причина е реакцията на членовете на партията. Партията беше една седмица в ступор след оставката ми. Имаше едно мълчание”, отбеляза Нинова.

След това допълни:

„Когато тръгнаха интересите по структурите на БСП, да ги делят, да ги уговарят срещу мен, ступорът прерасна в гняв. Започнаха членове да имат желание да напускат партията и връщат партийни книжки и това ме стресира. Дадох си сметка, че моята оставка може да доведе до сериозен спад в подкрепата за БСП, поне временно и предстоят избори и ние можем да сме разбити на тези избори, това ме накара да реагирам”.

По думите й щяло да има опит партията да се овладее отвътре.

„Това е единият избор, другият е да си преглътна егото, да го направя за себе си. Знам какво сега ще ми се излее на главата, ще приема тази отговорност, избрах втория вариант. Започваме работа”, коментира още лидерът на БСП.

Припомняме, че на Конгреса на БСП, който се проведе в неделя, Корнелия Нинова оттегли оставката си, която иначе преди седмици определи като морален акт и поемане на отговорност заради загубата на европейските избори.

По всичко личи, че решението на въпроса с лидера, а вероятно и на проблема с разногласията в БСП, се отлага с няколко месеца – до следващите местни избори, ако междувременно не се случи някой неочакван обрат.

„Другари, които тези дни се събирахте по ресторанти, кабинети, бизнес офиси и се сговаряхте, карахте как да разделите наследството след Корнелия Нинова, да ви кажа: „Още не съм умряла и освен това наследството не е открито. Чакайте, не бързайте, ще имате възможност, но не сега, не веднага и не тук на този конгрес“. Днес трябваше да препотвърдя политическото си решение да подам оставка. Не го правя“ – обърна се тя към опонентите си.

Така в много голяма степен най-очакваното следизборно вътрешнополитическо събитие се оказа поредната буря в чаша вода, коментират експерти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!