Брекзит

Демократическата юнионистка партия (ДЮП) на Северна Ирландия заяви, че при сегашния вид на сделката не могат да подкрепят това, което се предлага по отношение на митническите въпроси и нея самата. Лидерът на ДЮП Арлин Фостър каза, че ще продължи да работи с правителството, за да се опита да постигне разумна сделка, съобщи Би Би Си. От страна на ЕС постигнатият текст на споразумението изглежда „горе-долу готов“, допълни медията.

„При настоящото положение на нещата, ние не можем да подкрепим предлаганото по въпросите на митниците и подобно споразумение и липсва яснота относно ДДС – заявиха в изявление Фостър и заместник-лидерът Найджъл Додс – Ще продължим да работим с правителството, за да се опитаме да постигнем разумна сделка, която работи за Северна Ирландия и защитава икономическата и конституционна цялост на Обединеното кралство.“

От вчера вечерта напрежението около потенциалната сделка между Великобритания и ЕС за напускането на страната се покачва, като позициите се приближиха и след период на неопределеност лидерите изразиха оптимизъм за сделка. Тя обаче трябва не само да бъде приемлива за ЕС, но и да бъде възможно за прокарване през парламента на Обединеното кралство. Премиерът Джонсън и екипът му извършват спешни консултации с потенциални съюзници, важна част от които са и депутатите на северноирландските юнионисти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!