Борис Джонсън и кралица Елизабет II

Правителството на Борис Джонсън ще поиска от кралица Елизабет II да разпусне парламента, съобщи Би Би Си. Това ще стане няколко дни след завръщането на депутатите от лятната им ваканция и седмици преди 31 октомври, когато Великобритания трябва да напусне ЕС.

Целта е да не се остави възможност на народните представители да приемат закон, с който да спрат Брекзит без сделка. Вероятно депутатите няма да имат време да внесат и гласуват вот на недоверие към кабинета на Джонсън. Те няма да могат и да гласуват ново споразумение за Брекзит, ако такова бъде договорено в последния момент.

Замразяването на работата на парламента е остро критикувано, тъй като по този начин народните представители няма да могат да бъдат част от отстояването на демокрацията в Обединеното кралство. Замразяването на работата на парламента е част от прерогативите на монарха.

Известни са случаи, когато такова е искано от премиери. Досега кралицата винаги е подписвала исканията за замразяване на работата на парламента. Не е ясно обаче дали тя ще го направи при положение че става дума за процедурна хватка с политическа цел.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!