Тереза Мей
На снимката: Борис Джонсън и Тереза Мей

Днес ще стане ясно кой ще е новият премиер на Великобритания, след проведените вътрешни избори в Консервативната партия. Вероятно това ще е бившият външен министър на страната Борис Джонсън.

Именно той водеше кампанията за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз. Той обещава, че Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври, независимо дали има сделка.

Трима бивши премиери го предупредиха публично вчера, че това е опасен сценарий и че така Джонсън рискува да изпълни волята само на малък процент от най-екстремно настроените противници на ЕС.

Макар да е склонен на преговори с Брюксел, той ще настоява за промяна в т.нар. „предпазна мрежа“ за границата с Ирландия.

Европейците са готови да си сътрудничат с новия премиер, но категорично изключват възможността за значителни промени в сделката, уговорена преди година с Тереза Мей и отхвърляна няколко пъти от британския парламент.

Междувременно миналата седмица британският парламент възпря плановете на Джонсън да прескочи депутатите при Брекзит. Народните представители одобриха, само с 1 глас разлика, законова поправка, която да попречи на провеждането на Брекзит без сделка.

В седмичната си рубрика за „Дейли телеграф“ в неделя Джонсън написа, че Великобритания може да напусне ЕС чрез договарянето на споразумение за свободна търговия, което да отмени необходимостта от допълнителни уговорки за границата с Ирландия.

„Има пребогат набор от възможности да се намерят нужните решения – и те могат и ще бъдат намерени в контекста на споразумението за свободна търговия, което ще договорим с ЕС (…), след като сме напуснали на 31 октомври“, написа Джонсън в статията си. „Можем да излезем от ЕС на 31 октомври и, да, със сигурност имаме технологията да го направим. Това, от което сега се нуждаем, е воля и устрем“, допълни той.

Ако Джонсън седне в премиерския стол, ще се изправи пред проблеми в кабинета, тъй като двама от министрите заявиха, че ще напуснат, ако той стане премиер.

Това са финансовият министър Филип Хамънд и правосъдният Дейвид Гаук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!