Бойко Борисов
на снимката: Бойко Борисов - премиер на България

Премиерът Бойко Борисов заяви от Александруполис, че държавата няма намерение да плаща доброволната карантина на хора, които не се съобразяват с епидемиологичната ситуация. Той каза това по повод мерките, които държавата предприема във връзка с коронавируса.

„Няма държавата да плаща доброволната карантина на хора, които просто не искат да са дисциплинирани и пътуват. Как да бъде решен проблемът? Личните лекари решават. Сутринта гледах как един казва „аз си отивам за Италия, аз си отивам за Франция“. Трябва ли след това ние всички да му платим за това, че някой не иска да е дисциплиниран или не иска да изчака. Държавата – това сме ние“, обърна се Борисов към журналистите.

Премиерът изрази увереност, че целият свят е поел ангажимент да се справи с разпространението на заразата, така че скоро ще бъде намерено решение.

21 лица са под домашна карантина в България заради коронавируса, две от тях са били в Китай, останалите в Италия. Две деца – на 1 и 3 години, от Нова Загора – са в Клиниката по инфекциозни заболявания при УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” – Стара Загора, съобщиха от болницата. Родителите им са били в Южна Италия. Сутринта е занесена проба в Референтната лаборатория в София, резултатите са отрицателни за новия коронавирус.

В Националната референтна лаборатория за новия коронавирус COVID-19 днес са изследвани 9 проби на лежащо болни граждани, настанени в лечебни заведения в Стара Загора, Хасково, Шумен, Варна и Бургас. Всички те са отрицателни, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Отрицателни са и всички проби, изследвани във Военномедицинска академия.

В Националната референтна лаборатория по-късно днес са постъпили проби от Русе, резултатите от които ще излязат утре, 27 февруари.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!