Бойко Борисов
На снимката: премиерът Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов е готов да подаде оставка, ако се докаже, че си е купил остров Гърция. Това обяви самият той преди днешното заседание на Министерския съвет.


„Няма какво да се прикрие от моята дейност“, заяви Борисов.

Твърденията, че българският премиер се е сдобил с гръцки остров се появиха преди няколко дни в гръцки медии и разгневиха министър-председателя.

Още в неделя пред журналисти в Брюксел Борисов сам повдигна въпроса с  публикациите за острова.

„Гръмнали гръцките медии, че съм купил остров в Гърция – просто нещастни, долни лъжци жълти. Мръсници. 100 души да му повярват на това. Ни остров, ни дявол, ни лъжа. Лъжа след лъжа“, ядоса се тогава Борисов.

Темата се задълбочи, след като стана ясно, че смятаната за приближена до него Нова телевизия не излъчи предаването на Милен Цветков, в което са били поканени гости да дискутират случая.
Днес той коментира случая така:

„Умолявам ви – дали се цензурирате, дали се автоцензурирате, но моля ви не ми забърквайте името“.

И допълни:

„Каквото искате пускайте, каквото искате правете, но да ми замесвате името, не е честно. Всичко, което има фалшиво, да го пуснат – все ми е тая. Защото рано или късно истината излиза. Имате прекрасни разследващи журналисти, пуснете ги да отидат да проверят и, ако е истина, ще дойда и ще си оставя там оставката“.

С думите „и аз имам семейство и те гледат“, той поиска да не „издевателстват така” върху него.

По-рано днес министър-председателят коментира темата и във „Фейсбук”

„Нито аз, нито който и да е от екипа ми, е оказвал намеса в редакционната политика на Нова ТВ или която и да е медия. Медиите имат свободата да пускат, каквото преценят. Апелирам да се изясни истината с неизлъченото предаване и да спре да се намесва името ми. Цензурата и автоцензурата са еднакво пагубни за журналистиката. Нищо не се крие от моята дейност.”

Пред „24 часа” собственикът на агенцията, която продава остров Фиониси –Антонин Серетис каза:

„Пълна на лъжа е „новината“, че вашият премиер го е купил”

Обявата продажбтаа може да се види на сайта на агенцията. Цената е 3 800 000 евро. Собствениците са трима гърци.

Факсимиле на страницата на агенцията – продавач

„В момента водим преговори с английски предприемач за закупуване на острова, но сделката е в самото начало и разговори можем да водим с всеки друг желаещ да го закупи. Пълен фейк е „новината“, че вашият премиер е собственик на острова. Островът не е продаден и всеки, който се интересува може да влезе в сайта и да го провери“, уточни г-н Серетис.

Остров Фидониcи е необитаем и се намира в залива на Неа Ираклица до Кавала.

След разследване на в. „24 часа“ стана ясно, че по гръцките медии няма и думичка за закупуване на острова от когото и да било.

Остров Фидониси е в категория врахониси или скалист остров. Определен е като малък и необитаем остров без икономическа дейност. Критерий за определяне на остров като скалист остров е невъзможността да се развие автономен икономически живот на него.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!